НОВИНИ

Зрителски сигнали до БНТ: Полицаи глобяват неправомерно велосипедистите по ул. "Граф Игнатиев" в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:22, 24.09.2022
5301
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Полицаи глобяват неправомерно велосипедистите по ул. "Граф Игнатиев" в столицата. По цялото трамвайно трасе има поставени пътни знаци, които позволяват движението на велосипедисти, но от една седмица полицаи от "Охранителна полиция" пишат фишове на стойност 30 лв. на хората, които се придвижват с колелета.

Галин Панчев е доставчик на храна с велосипед, той е един от потърпевшите на странната акция на полицията. Засега се е разминал с фиша, но вчера е бил спрян и предупреден лично от патрул, докато чака на светофар.

"Те почакаха до мен, след което се приближиха и ми посочиха знака, за да ми покажат, че има задраскано колело, аз обаче бях подготвен и им казах, че този знак не означава това, което си мислят", казва Галин Панчев.

Още миналата седмица от сдружение "Велоеволюция" са изпратили запитване до Столичната дирекция на вътрешните работи, но до този момент отговор на питането им няма.

"Да ни обяснят каква е тази акция, колко велосипедисти са глобени и кога полицаите ще преминат допълнително обучение за значението на знаците, защото очевидно не ги познават", каза Радост Маринова, сдружение "Велоеволюция".

За акцията вече се разчу от постове в социалните мрежи и някои решиха да слязат от велосипедите си, защото ги е страх да не са следващите, които ще получат фиш на стойност 30 лв.

Интересното в случая е, че фишът е за каране по тротоара, като глобените твърдят, че са карали по трамвайните релси. По тротоара имат право да карат само деца до 12 години.

Потърсихме и полицията, и Столичната община за този казус, но все още очакваме позицията им.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йелена Остапенко и Екатерина Александрова ще играят на финала на тенис турнира в Сеул
Йелена Остапенко и Екатерина Александрова ще играят на финала на тенис турнира в Сеул
Френският нападател Усман Дембеле е под въпрос за мача с Дания
Френският нападател Усман Дембеле е под въпрос за мача с Дания