НОВИНИ

Втори военен кораб се е притекъл на помощ на отвлечения "Руен"

bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 16.12.2023
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Втори военен кораб се е притекъл на помощ на отвлечения "Руен" - този път индийски. Българският плавателен съд, плаващ под малтийски флаг, е подал сигнал, че е атакуван от шестима сомалийски пирати.

Операцията по спасяване на похитения кораб “Руен” се извършва в тясно сътрудничество с други държави, опериращи в региона. От вчера към Руен плава и испанският военен кораб "Виктория", който според Ройтерс е изпратен на мястото, "за да събере повече информация и да оцени по-нататъшните действия"

Пред агенцията член на група, която в миналото е организирала набези на кораби е казал, че пирати са успели да превземат търговския кораб. Без да назовава името на плавателния съд, той е заявил, че шестима негови приятели пирати са заловили плавателния съд и ще го отведат до брега на източния регион Пунтленд.

Ако информацията се потвърди, това ще бъде първото успешно отвличане на кораб от сомалийски пирати от 2017 г.

В Аденския залив и Индийския океан -екип на съвместния оперативен център на Европейските военноморски сили- от години работи за предотвратяването на похищения в региона.

По-рано в петък британският морски орган заяви, че е получил доклад от офицер по сигурността на кораба, който смята, че екипажът не контролира плавателният съм, който вече се е насочил към Сомалия.

Корабът "Руен" се стопанисва от Параходство "Български морски флот". Според експерти от морския бранш екипажът не е пренебрегнал мерките за безопасност и е следвал плана за сигурност на кораба. На борда има 18 души екипаж, сред които и 8 българи. И до момента връзка с Руен - няма.

Вижте още в прякото включване на Даниела Цекова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нюкасъл и Челси се върнаха към победите във Висшата лига
Нюкасъл и Челси се върнаха към победите във Висшата лига
Радослав Янков с 8-о място на Световната купа в Кортина дАмпецо
Радослав Янков с 8-о място на Световната купа в Кортина д'Ампецо