НОВИНИ

Втори златен медал за Австрия в последната ветроходна регата в програмата на Олимпийските игри в Париж

Финалът на кайтбординга при мъжете сложи край на олимпийските състезания по ветроходство.

Валентин Бонтус
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:14, 09.08.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Австрия вече празнува втори златен медал във ветроходството на Олимпийските игри в Париж и общо пето в историята на страната, след като днес 23-годишният Валентин Бонтус доминира във финала на най-новата дисциплина – Формула Кайт (мъже).

Бонтус остави зад себе си Тони Водишек от Словения, наредил се на 2-о място, и Максимилиан Маедер (Сингапур). По този начин той продължи вчерашната серия на страната си с олимпийската титла на Лара Вадлау и Лукас Майер в клас 470 (смесени екипажи).

Австрийският шампион поведе в първите две гонки на финалното състезание за медалите, като с малко имаше преднина пред следващите двама сърфисти Водишек и Маедер. Словенецът Водишек обаче загуби контрол и падна по време на последната гонка на финала от първия до третия рейд, което доведе до драматичен край на надеждите му за олимпийско злато.

Бонтус завърши на четвърто място на световното първенство през 2023 г. и на четвърто място на тазгодишното европейско първенство, а преди тези две състезания зае 3-о място на световното първенство в средата на май, което се проведе в Ирландия. Оттам той си проправи път към фаворитите за Марсилия.

"Още в Ирландия казах, че съм готов за Игрите и се опитах да запазя шансовете си за медал. Както се вижда, благодаря на екипа ми, че направихме правилната стратегия", каза състезателят от Подърсдорф, който живее с приятелката си в Гармиш-Партенкирхен.

23-годишният Бонтус отпразнува победата си с огромен въздушен скок върху дъската си с фойлинг, като размаха юмрук след доминиращия трети финал. Финалът на кайтбординга при мъжете сложи край на олимпийските състезания по ветроходство и отбеляза успешен дебют за изпълнения с екшън клас "фолинг".

Накрая пък в спора за второто място се оказа, че словенецът и сърфистът от Сингапур, имат равни резултати и трябваше да броят победите в рейдовете. Това изстреля словенецът към среброто.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как живее крокодилът от "Ботунец" в столичния зоопарк?
Как живее крокодилът от "Ботунец" в столичния зоопарк?