НОВИНИ

Вторият помощник-капитан на кораба "Вера Су" ще бъде съден задочно у нас

вторият помощник ndash капитан кораба вера съден задочно нас
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
15:27, 13.01.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Делото срещу втория помощник-капитан на кораба "Вера Су" ще се гледа по общия ред в негово отсъствие, реши Окръжният съд в Добрич. То беше многократно отлагано, заради нередовно призоваване на подсъдимия турски гражданин.

Той беше освободен под парична гаранция от 2000 лева и е в родината си. През юли миналата година съдът разпореди да бъде изпратена съдебна поръчка до турското министерство на правосъдието.

Започва ремонт на кораба "Вера Су"

На проведеното днес заседание стана ясно, че южната ни съседка е отказала да изпълни съдебната поръчка, защото противоречи на турския правен ред. Съдът прецени, че разглеждането на делото в отсъствието на подсъдимия няма да попречи за разкриване на обективната истина.

Според обвинението, подсъдимият е заспал, с което е нарушил правило от Международната конвенция за вахтената служба и това е довело до засядането на кораба на 20 септември 2021 г. край Камен бряг. Така са нанесени щети за близо 7 млн. лева на собственика на плавателния съд.

Продадоха кораба "Вера Су"

Съдът насрочи следващото съдебно заседание за 24 февруари и разпореди за него да бъдат призовани експертите по делото и посочените в обвинителния акт свидетели, които са български граждани. Насрочени бяха още две съдебни заседания – на 13 април и 12 май, за които ще бъдат призовани останалите свидетели от Турция и Азербайджан.

Автор: Надежда Карапанчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Пловдив ще преговаря със собствениците на имот около Гребната база
Кметът на Пловдив ще преговаря със собствениците на имот около Гребната база
ВК Добруджа ще играе две контроли с Черно море
ВК Добруджа ще играе две контроли с Черно море