НОВИНИ

Янаки Стоилов: Докато не се избере ръководство на НС, то не може да се занимава с други въпроси

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 20.10.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Докато не се конституира ръководство на Народното събрание, то не може да се занимава с други въпроси и да включва други точки в своя дневен ред. Това заяви в студиото на "Денят започва" проф. Янаки Стоилов, член на Конституционния съд.

"Не виждам някакъв конституционен проблем дотук. Ако става дума за нарушение, това може да се констатира само с решение на Конституционния съд. Депутатите си дават сметка, че първото заседание на НС не е завършило, защото според разпоредбите на Конституцията, на първото заседание се избира председател и заместник-председатели".

Стоилов заяви, че процедурата трябва да завърши с положителен резултат днес или най-късно утре, защото обратното би означавало невъзможност парламентът да продължи своята работа. Той коментира и предложението зя ротационно председателство.

"Не е възможно Народното събрание да има двама председатели, нещо като двама консули в Древния Рим, макар че някои партии имат съпредседатели. Държавните институции не допускат такова дублиране, но предполагам, че идеята на това предложение е да има последователни председатели на НС. За да стане това, трябва да има политическо споразумение веднъж и втори път да се фиксира срок, до който първият председател да прекрати своите правомощия, за да се избере следващ".

Положителният резултат на избора на председател на НС не е равнозначен на мнозинство, коментира Стоилов. Оттеглянето на една от номинациите не решава въпроса, тъй като трябва поне още две-три групи да се присъединят към предложения кандидат на първата група.

"Възможно е обсъждането на кандидат от трета група, но тук не се преценяват толкова личните качества на кандидатите, а позиционирането на самите партии. Ако има воля в партиите с по-голяма представителност да подкрепят трети кандидат, това също е изход", каза конституционалистът.

Дали ще има база за сформиране на правителство ще стане ясно на консултациите при президента, коментира още Янаки Стоилов. Според него ако НС се справи с избора на председател, начинът да просъществува е да набележи три-четири основни задачи, които да реши.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо си тръгна преди края на мача Манчестър Юн - Тотнъм
Кристиано Роналдо си тръгна преди края на мача Манчестър Юн - Тотнъм
Валентин Антов в игра цял мач при победата на Монца над Удинезе в турнира за Купата на Италия
Валентин Антов в игра цял мач при победата на Монца над Удинезе в турнира за Купата на Италия