НОВИНИ

Преподаватели и експерти настояват за повече мерки за пътна безопасност край училищата

bnt avatar logo
от БНТ
07:38, 20.10.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Може ли районите около училищата да бъдат по-обезопасени и спокойни за ученици, учители и шофьори? Голяма част от децата отиват по тъмно на занятия, а други си тръгват, след като вече се е смрачило.

Районът около 38-о училище на ул. "Шипка" е един от най-натоварените в София - трафикът от автобуси и коли е постоянен, наоколо има много заведения и офиси. Основният проблем е при идването на учениците. Получават се струпвания на спрели коли, а повечето учениците трябва да прескачат оградата, за да не излизат на улицата.

"Движението е натоварено, затова училището е създало организация и осветило тъмната част на улицата със собствени средства. Работим с общината, но общо взето нещата са си наши ръце - ние пазим живота на децата", каза Виктория Ваканова - учител в 38-о СУ.

В часовете на класа има предвидени уроци по пътна безопасност. Освен това след всеки час учителите предупреждават децата за опасностите на пътя. Самите преподаватели минават опреснителен курс по пътна безопасност веднъж на четири години, подчерта Ваканова.

Експертът по пътна безопасност Красимир Георгиев се обяви за това в пиковите часове край училището да има патрул на "Пътна полиция".

"За да може да напомнят на водачите, че тук има сборно място на деца и трябва да се подсигури безопасност. Мисля, че не е никакъв проблем да се отделят такива служители за по един час сутрин, обед и вечер, след което да продължат с останалите си задължения", каза той.

Вижте повече в прякото включване на Алекс Донев

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортна емисия - 20.10.2022 г. - 06.30 ч.
Спортна емисия - 20.10.2022 г. - 06.30 ч.
Съдът гледа мярката на обвиняемия за убийството на таксиметров шофьор в София
Съдът гледа мярката на обвиняемия за убийството на таксиметров шофьор в София