НОВИНИ

Украйна въвежда режим на тока от днес

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:04, 20.10.2022 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

В Украйна - режим на тока влезе в сила в цялата страна днес, след като заради серия от руски удари беше разрушена голяма част от енергийната инфраструктура на страната. Продължава и депортирането на жители на окупирана Херсонска област - смята се, че към момента близо 10 хиляди души са били принудени да преминат на левия бряг на река Днепър.

"Заредете всичките си уреди до 7 сутринта" - с този призив се обърнаха украинските власти към гражданите. След този час в страната влезе в сила режим на тока. Причината - серията от въздушни удари на Русия от началото на миналата седмица, в резултат на които са унищожени 30% от критично важната енергийна инфраструктура. Около 1000 населени места вече няколко дни са без ток.

"Работим усилено за да осигурим безопасността на страната, включително да опазим въздушното си пространство. Успешно свалихме 233 ракети през изминалия месец, а само днес - 10 дрона. За съжаление са нанесени сериозни щети върху енергийната ни инфраструктура. Правим всичко възможно да я възстановим, но докато това стане, ще се наложи да въведем някои ограничения. Моля не изполвайте електроуреди, ако това не е крайно необходимо. Намалете потреблението си, за да не се налага дълго време да стоим без ток", призова президентът Володимир Зеленски.

На тъмно остана столицата Киев още снощи, където малко след 23:00 електроподаването беше спряно, за да се избегне авария. Кметът Виталий Кличко призова жителите на столицата да не използват електроуреди, а магазините и заведенията да не включват ненужни екрани, осветление и табели. Вместо тролеи днес в града ще се придвижват автобуси.

"Призовавам гражданите да намалят потреблението на електричество възмобно най-много, за да не се стигне до срив в мрежата в пиковите часове. От 7:00 до 23:00 не включвайте електрически уреди - микровълнови, кани, климатици и печки. Днес ще пуснем централното отопление, за да не се налага да използвате уреди. Всеки от нас може да даде своя принос, за да можем да възстановим енергийната си мрежа", каза Виталий Кличко, кмет на Киев.

Заради липсата на ток, в Украйна на места е спрян и интернетът.

Американският президент Джо Байдън определи руските атаки по украински цивилни като проява на слабост от страна на руския президент Путин.

"Мисля, че самият Владимир Путин е изпаднал в много трудна ситуация. И сега единственото му останало оръжие е терорът, който се опитва да окаже на украинските граждани. Иска да ги сплаши, за да пожелаят да се предадат. Но те няма да го направят", смята Байдън.

Най-малко 7 хиляди души са депортирани от окупираната Херсонска област. На левия бряг на Днепър вече е преместена и назначената от Москва администрация на областта. Съгласно правилата на обявеното вчера от Путин военно положение, местната власт се поема от руските войски.

Руската администрация предупреди местните жители, че се очаква мащабна офанзива на украинските сили. До 60 хиляди души ще бъдат евакуирани в следващите 6 дни. Хората се извеждат с автобуси и фериботи. Разрешено им е да носят до 50 кг багаж.

Украински представители посочват, че евакуацията е насилствена. Според ООН, депортирането на цивилни от окупационни власти се смята за военно престъпление.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 7000 души от Херсон са евакуирани отвъд Днепър
Най-малко 7000 души от Херсон са евакуирани отвъд Днепър
Температурите започват да се понижават от днес
Температурите започват да се понижават от днес