НОВИНИ

Сагата KILLNET: Руските хакери атакуваха в публикации българската прокуратура и следствие

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:35, 19.10.2022
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Руските хакерите от KILLNET, които в събота се опитаха да блокират сайтове на български институции, атакуваха главния прокурор и шефа на следствието със свои публикации в канала им в Телеграм. Службите на 7 държави вече активно обменят информация, за да попълнят картината на разследванията на хакерската атака.

След вчерашната атака срещу главния прокурор, днес от KILLNET атакуваха с публикации и шефа на следствието Борислав Сарафов, като коментират изявленията му, че е установен един от участниците в хакерската атака срещу редица сайтове у нас. Иван Гешев коментира, че няма място за притеснения.

"Прокуратурата е част от държавата. Логично е да има реакция, знаете колко руски разузнавачи под дипломатическо прикритие бяха изгонени в резултат на действията на българската прокуратура. Колко задържани имаше български граждани и то на високи позиции в Народното събрание, във Военното разузнаване, в Министерство на отбраната, които потенциално може би извършват шпионаж в полза на Руската федерация. Сега има някаква реакция, очаквано е да има реакция", каза той

До момента е установено, че в групата KILLNET има малко над 150 хакери, които координирано участват в атаки срещу отделни държави. През последните месеци службите на няколко държави са проследили детайлно действията им по време на атака - това са Япония, Италия, Съединените щати, Румъния и България.

При всяка от атаките са ползвали устройства, които са били заразени и вкарани в бот мрежа. Най-често това са устройства, които са теглили нелегален софтуер, чрез който ботът е бил инсталиран в тях. Така в атаките освен компютри са участвали смартфони, таблети и дори домашни смартуреди.

Атаките в България, Япония и Съединените щати са били с най-висока динамика, като в моменти е имало над 10 милиона заявки за достъп в рамките на 1 секунда. Чрез обмяната на информация между службите от атакуваните до момента държави се установяват самоличностите на основните действащи хакери. Според главния прокурор няма реална вероятност установените да бъдат лично представени пред съдебните власти.

"Мислите ли, че някой ще екстрадира руски гражданин, мисля, че това не го позволява и Конституцията на Руската федерация", коментира Гешев.

Главният прокурор риторично запита дали са случайни атаките срещу прокуратурата от две места.

"Това, което мога да кажа е, че за мен започва да става притеснителен фактът как прокуратурата е подложена на атака от една страна от граждани на Руската федерация, а от друга страна - от две години от едни партии, които изповядват евроатлантически ценности. Почва да става притеснително, надявам се съвпадението да е случайно".

Според експерти KILLNET са платили около 10 000 долара, за да наемат заразените устройства, с които да организират хакерската си атака у нас. Бот мрежите от заразени устройства се предлагат в даркнет пространството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж е тежко пострадал при контролираните взривове в "Арсенал" днес
Мъж е тежко пострадал при контролираните взривове в "Арсенал" днес
Кой е виновен за източването на сметките на карловските бизнесмени?
Кой е виновен за източването на сметките на карловските бизнесмени?