НОВИНИ

Кой е виновен за източването на сметките на карловските бизнесмени?

bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 19.10.2022
Чете се за: 04:22 мин.
Криминално
Слушай новината

Общо 115 000 лева бяха източени от сметките на карловски бизнесмени. В престъпната схема най-вероятно участват и хора от чужбина.

Измамените, за които ви разказахме в "По света и у нас", сами са сигнализирали службите и са им предоставили лаптопа на счетоводителката, който е бил заразен. Така са прихванати лични данни и е се получен достъп до банковите сметки. Според специалисти по киберсигурност, този тип измами се разкриват изключително трудно, заради сложните схеми, по които се извършват.

Нова престъпна схема: Крупни суми са източени от фирмени сметки

Заразен компютър, който се използва за онлайн банкиране, това е първото условие, за да се случи този тип измама, смятат експертите. Вероятно и в този случай, в който са източени общо 115 000 лева от фирмени сметки, счетоводителката сама е вкарала "троянски кон" в лаптопа си.

"Вероятно е заразен, чрез отваряне на прикачен файл в мейл или отваряне на някакво съобщение в Месинджър на социална мрежа. Различни са способите, по които може да бъде заразен компютъра и тогава компютърът ѝ и се контролира от организираната престъпна група. Но тя не го е направила умишлено", каза Явор Колев – експерт по киберсигурност.

Достигайки до личните данни в устройството, измамниците лесно се сдобиват с фалшиво пълномощно, с което получават копие на симкартата. А с нея въвеждат пин код и есемес, за да потвърдят банковия превод. Участниците в тези схеми често са в разпръснати в различни държави и затова установяването им е трудно.

"Тази измамна схема работи в България от 2006 година, откогато интернет банкирането добива популярност. Банката няма отговорност. Тя е изпълнила всичко, което е необходимо по запазването на сигурността. Мобилният оператор също няма отговорност. Отговорността тук е на счетоводителката, и то до толкова, до колкото тя не е спазвала необходимите мерки за защита на компютърното си устройство", каза Колев.

Счетоводителката Златомира Богоева обаче твърди, че от началото на юни, когато е сменила компютъра си, е имала и сигурна антивирусна програма.

"Не се чувствам виновна, аз нямам вина. За първи път в живота си аз си купих антивирусна програма, за първи път лицензирана, значи аз толкова години работя с пиратски версии и не ми се е случвало нищо такова и със закупената антивирусна се случи", каза тя.

Компютърът ѝ вече е с нова антивирусна програма.

"От ГДБОП са ми сложили антивирусна каквато те са преценили, онази просто я няма, даже не знам каква е, но е доста по-тежичка и по-бавно ми работи компютърът, но това е бял кахър", казва Богоева.

"Установиха, че има два "троянски коня", които са ѝ хакнали компютъра и от там са нареждали пари. По бърз превод и са дърпани от Пловдив и от София от банкомати. Направихме жалба в банката, за да ни бъде възстановена сумата, отказаха ни – при тях всичко било наред. Наредени са от счетоводителката, с кодове, както си му е редът", каза измаменият Али Молах Али.

"Банката, според мен, също и тя има пропуск. И то много голям. Не може да имаш 23 превода по 5000 лева през три минути на един и същ телефонен номер", каза измаменият Илия Кавръков.

И днес от банката, в която са сметките на двамата бизнесмени, отказаха коментар.

Репортер: Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сагата KILLNET: Руските хакери атакуваха в публикации българската прокуратура и следствие
Сагата KILLNET: Руските хакери атакуваха в публикации българската прокуратура и следствие
Доц. Наталия Киселова: Възможно е председателят на НС да бъде избран чрез тайно гласуване
Доц. Наталия Киселова: Възможно е председателят на НС да бъде избран чрез тайно гласуване