НОВИНИ

Доц. Наталия Киселова: Възможно е председателят на НС да бъде избран чрез тайно гласуване

bnt avatar logo
от БНТ
20:14, 19.10.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Конституцията не предвижда Народното събрание да действа без председател - възможно ли е обаче председателството да е ротационно? Темата пред БНТ коментира конституционалистът проф. Наталия Киселова.

"Ако под ротационно председателство се има предвид да бъде избран един, тъй като Конституцията говори за председател, то това е възможно и джентълменски да се споразумеят, че след определен период от време този избран за председател ще подаде оставка и на негово място ще изберат друг".

Тя коментира, че депутатите могат да приемат правила за тайно гласуване и да се изключи опцията "въздържал се".

"Възможно е да се гласува тайно, с бюлетина и само с отговори "да" и "не". Може да се приеме в това гласуване да няма опцията "въздържал се". Ако изрично се предвиди, че се гласува само с "да" и "не" по отношение на кандидатите, така елиминираме гласовете "въздържал се".

БНТ: Има ли механизъм, в който те да приемат някакъв тип законодателно решение, в което да има двама председатели и те да се редуват през определен период?

Наталия Киселова: Ако под законодателно решение имате предвид изрично решение на НС, не мисля, че това е възможно, но нека видим утре какво ще предложат, защото е възможен вариантът, който споменаха за председателството, подобно на Европейския парламент, но също така е възможно и джентълменски да изберат някой от кандидатите.

Има и друга възможност - да се намали кворумът, т.е. някоя от групите да не участва в гласуването, за да се изпълни изискването председателят да е избран с гласовете на повече от половината присъстващи народни представители, обясни доц. Киселова. Според нея вариантът опозицията да не издига кандидат също е възможен.

Изборът на председател всъщност е единствената възможност да се отпушат другите процедури в Народното събрание, коментира конституционалистът.

"Народните представители не могат сами да вземат решение да се саморазпуснат, трябва да се мине по процедурата на чл. 99 (на Конституцията - б.р.), тоест да е констатирано, че не може да се състави правителство. Изборът на председател всъщност е единствената възможност да се отпуши процедурата за предсрочно разпускане на парламента", уточни доц. Киселова.

По думите ѝ е недопустимо изборът да продължи и след утре. Призова депутатите да вземат решение, ако не искат да останат в историята като парламент, който всеки ден избира председател.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е виновен за източването на сметките на карловските бизнесмени?
Кой е виновен за източването на сметките на карловските бизнесмени?
Пет дървени постройки изгоряха при пожар във Варна
Пет дървени постройки изгоряха при пожар във Варна