НОВИНИ

Русия започна евакуация на цивилни от Херсон, укранските сили настъпват на юг от Днепър

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:36, 19.10.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Нови експлозии отекнаха в ранния следобед в Киев. Украинската отбрана е успяла да свали множество руски ракети, съобщи в Телеграм кметът Виталий Кличко.

Русия започна евакуация на цивилното население и назначената от нея администрация от южната украинска област Херсон заради предстояща украинска офанзива. Местната власт се поема от руските военни, съгласно правилата на обявеното от Кремъл военно положение

В ход е организирана евакуация на 50 000 - 60 000 души от четири града на западния бряг на река Днепър, съобщи руският администратор на Херсонска област. Негов заместник предупреди местните жители, че украинските сили ще предприемат офанзива в близко бъдеще и призова хората да се прехвърлят на левия бряг на Днепър.

"Моля ви да се отнесете сериозно към думите ми за максимално бърза евакуация. Няма да изоставим града, ще се държим докрай", каза Кирил Стремоусов - зам.-ръководител на окупационната администрация в Херсон.

Според Стремоусов отбраната в Херсон засега успешно удържа украинското настъпление. Властите, назначени от Москва, обвиняват Киев, че планира да разруши язовира Каховка на река Днепър, за да предизвикат наводнение и затова е в ход евакуация на застрашените. За тях са подготвени автобуси, а къде ще бъдат изпратени - в Крим или в руските градове, ще се уточнява впоследствие.

Украински представители посочват, че евакуацията от Херсон е насилствена с цел заселването на града "с войници и предатели". Според ООН депортирането на цивилни от окупационни власти от окупирана територия се смята за военно престъпление.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк посочи, че преди по-малко от месец е имало церемония по анексирането на Херсон и реалността може да е болезнена, ако живееш в измислен свят. По-рано командващият руските войски в Украйна генерал Сергей Суровикин призна, че обстановката в град Херсон е трудна.

"Неприятелят целенасочено нанася удари по обекти на икономическата, социалната, индустриалната инфраструктура и жилищни сгради в Херсон. Наш приоритет е запазване живота на цивилните и нашите военни", каза Суровикин.

Беларус започна преглед на годните за военна служба, но твърди, че не планира мобилизация. В страната продължават да пристигат руски военни за участие в общата бойна група, създадена според Минск, за охрана на границата на Съюзната държава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова: Няма да оттеглим Росен Желязков, но сме склонни на разговори за ротационен председател на НС
Десислава Атанасова: Няма да оттеглим Росен Желязков, но сме склонни на разговори за ротационен председател на НС
ДБ предлага ротационно председателство на парламента – на ГЕРБ и ПП
ДБ предлага ротационно председателство на парламента – на ГЕРБ и ПП