НОВИНИ

Депутатите не избраха председател на НС. Как ще продължи процедурата?

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:05, 19.10.2022
Чете се за: 08:30 мин.
Политика
Слушай новината

48-ият парламент не избра председател. След две гласувания в два тура и множество почивки до разбирателство не се стигна. Пет партии издигнаха свои кандидати за председател и това на практика разпиля гласовете без възможност нито един от тях да събере мнозинство.

При избора на председател до балотажа останаха двама кандидати - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от ПП. При първото гласуване Желязков получи по-голяма подкрепа, но недостатъчна, за да бъде избран. При второто съотношението на силите беше обратното - Минчев получи повече гласове, но те не стигнаха да заеме поста председател.

Утре в 10.00 ч. Народното събрание отново ще се събере в опит да избере председател. Преди това председателите на парламентарните групи ще се съберат на председателски съвет в опит да потърсят изход от патовата ситуация.

КАК ПРЕМИНА ДНЕШНИЯТ ДЕН:

При първата процедура седемте формации избираха парламентарен шеф измежду четирима кандидати - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от "Продължаваме Промяната", Петър Петров от "Възраждане" и Кристиан Вигенин от "БСП за България".

След първото гласуване останаха само двама кандидати - Росен Желязков и Никола Минчев. 15 минути почивка, председателски съвет с участието и на президента и ново гласуване. Никой от кандидатите не събра повече от половината от гласовете на присъстващите и процедурата забуксува. Часове наред.

Първи балотаж:

Гласуване за Росен Желязков

Гласуване за Никола Минчев

"Съобразно резултатите от гласуването за председател на 48-ото НС ... как няма избран. Моля ви за извинение, това е балотаж, няма избор. Таман щях да поздравя някой", каза председателстващият Вежди Рашидов.

"НС приема законите и другите актове с мнозинство - повече от половината от присъстващите народни представители", каза Асен Василев.

"Никой не се съобразява с хилядите български граждани, които са излъчили първата политическа сила", каза Десислава Атанасова.

"Това е прецедент. Нали си давате сметка, че сме в ситуация, която не се е случвала и политическите сили трябва да намерят изхода от ситуацията. Аз ви казах какъв е - нова процедура", каза Атанас Атанасов.

"Блокирани сме в момента. Трябва да започнем процедурата отначало. Ще видим какво ще стане, но ние отново ще си номинираме Кристиан Вигенин", каза Корнелия Нинова.

След втората почивка депутатите започнаха нова процедура за избор на председател. Кандидатите от четирима станаха петима, след като ДПС издигнаха Йордан Цонев.

"На път сме да сътворим конституционна криза и още една система да блокира - да блокира законодателната власт", каза Десислава Атанасова.

"Да издигнеш председател с надеждата, че опозицията ще го подкрепи е или наивност, или разчита на задкулисни договорки. Ние задкулисни договорки не правим", каза Асен Василев.

"И съгласието и обединението го разбираме единствено и само около собствената ни правота и истина, вместо да търсим общата правота, включително и правотата на опонентите", каза Мустафа Карадайъ.

"Можете да решите този казус като просто оттегли кандидатурата си, така че не се опитвайте да ни прехвърлите отговорността затова, че не можете да съберете мнозинство", каза Искрен Митев.

"Ние няма да си оттеглим кандидата. Приключи хубавото време, в което ви мислеха за млади, вече ви мислим за глупави и нямаме намерение да ходим след вас, и хората не ходят след вас. Вие загубихте 130 000 души на последните избори", каза Тома Биков.

Втори балотаж:

Гласуване за Никола Минчев

Гласуване за Росен Желязков

"Всеки с главата си може да реши кого да подкрепи и няма нужда никой да призовава нито за покаяние, нито за унижение, нито за уважение ако щете. Просто трябва да си свършим работата - за което са ни пратили българските избиратели", каза Георги Свиленски.

"Изборът на председател не е просто домакинска работа, за да може да почне парламента работа - това е много важно. Не можем да влезем днес в политическо мнозинство, което да застане зад избора на председател. Иначе разговори всякакви сме готови да водим", каза Христо Иванов.

Председателстващият Вежди Рашидов призова за разбирателство.

"Бе седнете като хора - тоя народ ще има ли хляб, няма ли да има, този народ ще се усмихне ли или няма да го накарате да се усмихне. Моля ви, разбере се като държавни мъже, ма пълен майтап е отвънка като ви слушат бе, уважаеми колеги. Ако така ми карате 4 дена, аз не съм като вас свободен човек, бе. Я моля ви...", обърна се към залата Рашидов.

Вежди Рашидов призова депутатите да изберат председател на парламента, защото не бил като тях свободен човек

Дебатът продължи, словесните сблъсъци между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" - също.

"И заплашвате, че 4 дни щели сме да стоим тук. Знаете ли каква е истинската причина защо това се случва? Истинската причина е, че господин Борисов не иска да се оттегли от политиката и вие сте тук да го защитавате", каза Кирил Петков.

"Обикновено се оттеглят лидери на партии, които са загубили изборите. В този смисъл вие сте в такава хипотеза", отговори Тома Биков.

"Очевидно е, че няма идейни различия, има личностни различия. Тогава големият въпрос е защо след като всички сте обединени от ценностите на т.нар. евроатлантизъм каквото и да значи това, защото тогава не се обедините около една фигура", каза Костадин Костадинов.

Последваха нови две почивки. Ново гласуване - без резултат, и без избран. ГЕРБ предложиха прекъсване на заседанието до утре.

"Надявам се, че утрото ще бъде по-мъдро от вечерта", аргументира предложението Десислава Атанасова.

"Току-що получавам есемес от великия актьор Христо Мутафчиев. Пита дали сме нормални, че хората с тояги се събират към парламента", каза Вежди Рашидов.

"Очевидно е, че с този тип говорене, липса на конструктивизъм, липса на диалог - дали ще се съберем утре или вдругиден и ще повторим същото упражнение просто е безсмислено. Така че моето предложение е за председателски съвет, на който да се опитаме да излъчим една единствена кандидатура, която да се дебатира и да се гласува", каза Стефан Янев.

"Добре, утре по-мъдри в 10.00 часа ви чакаме тук", завърши Вежди Рашидов.

По темата работят: Вера Александрова и Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петко Христов изигра цял мач при победа на Специя в турнира за Купата на Италия
Петко Христов изигра цял мач при победа на Специя в турнира за Купата на Италия
Украинският народ получи наградата "Сахаров" на Европейския парламент
Украинският народ получи наградата "Сахаров" на Европейския парламент