НОВИНИ

В първия ден на новото НС: Какви са основните приоритети на партиите

Александър Марков
от Александър Марков
17:31, 19.10.2022
Чете се за: 08:30 мин.
У нас
Слушай новината

Преди да започне неуспешният маратон от гласувания за председател на парламента, от трибуната в пленарната зала партиите очертаха основните приоритети, по които ще работят.

ГЕРБ призоваха за единство и проевропейско управление, "Продължаваме Промяната" - за обединение, но не безпринципно, а ДПС - за кабинет с ясна програма. "Възраждане" определи конфигурацията в залата като "присъда над фасадната ни демокрация". БСП обяви, че ще продължи борбата си за справедлива социална държава, "Демократична България" видя с висока вероятност нови избори, а "Български възход" заяви, че депутатите трябва да се занимават с основните задачи пред обществото, а не със себе си.

Безпрецедентна ситуация: Депутатите не успяха да изберат председател на НС - оставиха го за утре

Път към диалог и единство очертаха от парламентарната трибуна ГЕРБ-СДС. Като най-голяма парламентарна сила, която ще приеме първия мандат за съставяне на правителство. Призоваха за формиране на проевропейско управление.

"Ние ще се стремим тук да има съгласие, а в страната да има мир. Държавата ни, родината ни, България, се намира в толкова критична ситуация, че не можем повече да си позволим дребнави спорове, детински битки за надмощие и клевети от парламентарната трибуна и клевети към политическите опоненти или популизъм, граничещ с умишлено тласкане на държавата към фалит, а обществото ни към анархия", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Десислава Атанасова: Разговорите между партиите са единственият шанс 48-ото НС да не се провали

"Продължаваме Промяната" обещаха промяната да продължи и посочиха, че обединението може да бъде само с хора, доказали с действията си работа в името на "българската мечта".

"В това Народно събрание "Продължаваме Промяната" ще възстанови работата си оттам, откъдето беше спряна, този път като конструктивна и предвидима опозиция. Ние вярваме, че съединението прави силата, но обединение е възможно само с хора, които с действията си в миналото и с намеренията си в настоящето, показват, че са готови да платят личната цена нашата обща българска мечта да не остане само мечта, а да се превърне в реалност. Вместо безпринципна диалогичност ние избираме да сме коректив с реални действия и решения", каза Кирил Петков.

Кирил Петков: В този парламент "Продължаваме промяната" ще бъде конструктивна, предвидима опозиция

След като поздравиха президента за обединяващата му роля и за свикването на консултации преди връчването на мандатите в този важен за народа и държавата момент, от ДПС призоваха за правителство с ясна програма.

"Правителство с ясно разписана програма с конкретни срокове, с подкрепата на всички национално отговорни партии е път към успеха. Ние се намираме пред нов разломен исторически момент. Всички трябва да действаме с мисъл за българските граждани, с ясното съзнание, че времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме, както е казал Левски", каза Мустафа Карадъй.

Мустафа Карадайъ: В името на българските граждани сме готови на диалог с всички

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обърна не към народните избраници, а към българите извън парламента и ги попита какво очаква от евроатлантическите партии в пленарната зала, посочвайки, че цяла седмица се занимават с въпроса дали да поканят руския и беларуския посланик.

"Уважаеми сънародници, ако вие с гласуването си произнесохте смъртната присъда на българската фасадно-парадна демокрация, то евроатлантическата тълпа с инфантилно поведение тук привежда тази присъда всеки ден в действие. От тези хора ли очаквате да ви управляват", обърна се Костадин Костадинов.

Костадинов: НС ще събере не народни представители, а мнозинство от безразборна евроатлантическа тълпа

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи благосъстоянието на българския народ, финансовата стабилност, безкомпромисната борба с корупцията и гарантирането на мир като основни приоритети за левицата. За възможността за съставяне на кабинет Нинова цитира изказване на президента Румен Радев от 2020 г.

"Президентът каза така: "Сега искам тези от властта с пълните чекмеджета да поканят тези от площада долу с празните чекмеджета да водят диалог". Е, няма как да стане". Е, това е днес изборът - какво правителство искаме да направим? Ние сме последователни и принципни. Ние 6 години се борим със стария модел на управление и продължаваме. В името на справедливостта оставаме последователни и принципни в борбата с модела за задкулисие, в борбата за правова, социална и справедлива държава", каза Нинова.

Корнелия Нинова: Оставаме последователни в борбата с модела на задкулисно управление

От "Демократична България" очертаха три проблема: войната в Украйна, политическата криза и икономическите предизвикателства. Дават и три решения: модернизация на армията, военна помощ за Украйна, борба с корупцията и съдебна реформа, както и растеж на икономиката.

"Това е четвърти парламент за 18 месеца, абсолютно безпрецедентна ситуация в българската история. Напът сме към с висока вероятност да отидем към следващи избори, но не е само това. В България през това време има управление служебно, което почва да изглежда не като изключение, а като част от някакво ново правило, което се очертава. Нека да не си затваряме очите за това, че фундаменталната причина е проблемът с корупцията. И фундаменталната причина, поради която не е въпросът просто ние да се сговорим тук, въпросът е да убедим българските граждани, че този сговор не е безпринципен", каза Христо Иванов.

Христо Иванов: Напът сме с висока вероятност да отидем към следващи избори

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев заяви, че формацията ще работи в три посоки: сигурност, справедливост и солидарност. И напомни на депутатите, че са се събрали да се занимават не със себе си, а с тези въпроси.

"Посланието ни е ясно: да се държим подобаващо, като отправяме ясни послания с авторитет и изправен гръбнак, за да сме полезни за себе си и съюзниците ни, защото идеите за напускане на съюзите, демонстрациите на сляпо приемане на необмислени решения, декларативните мантри и действия подвеждат съюзниците ни, а и нас самите. Апелът към съюзниците ни е - нека сме солидарни и се подкрепяме. Да кажем за визите и Шенгенското пространство, така и по отношение на съвместни военно-технически и бизнес решения", каза Стефан Янев.

Янев посочи още, че формацията му ще работи за одит на 10 - 15 личности, които разделяли българското общество.

Стефан Янев: Българският народ ни изпрати тук, за да търсим решения

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чирлидинг - най-новият олимпийски спорт
Чирлидинг - най-новият олимпийски спорт
Иво Илиев не успя да стигне до мач за бронзовия медал на Световното по борба до 23 години
Иво Илиев не успя да стигне до мач за бронзовия медал на Световното по борба до 23 години