НОВИНИ

Десислава Атанасова: Разговорите между партиите са единственият шанс 48-ото НС да не се провали

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
09:31, 19.10.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Единството и мирът ще са в основата на действията на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, заяви Десислава Атанасова на първото заседание на 48-ото Народно събрание. Тя изтъкна, че разговорите между политическите сили и намирането на допирни точки въпреки противоположните позиции, които заемат, са единственият шанс за 48-ото Народно събрание а не се провали. В противен случай, според Атанасова, вървим към разпад на цялата система.

"Ще се стремим тук да има съгласие, а в държавата мир. Намираме се в толкова критична ситуация, че не можем да си позволим дребнави спорове, детински битки за надмощие, обиди и клевети от парламентарната трибуна към политическите опоненти или популизъм, граничещ с умишлено тласкане на държавата към фалит, а обществото ни към анархия. Българските граждани са наясно с огромната цена, която всички ще платят ако продължи политическото противопоставяне. Те не искат да я платят и това е знакът от изминалите избори. При рекордно ниска политическа активност те ни заставиха да работим заедно и нито една политическа партия да не е в състояние да състави правителство." заяви Атанасова.

Тя допълни, че в по-спокойни времена партиите могат да обсъждаме различните си визии за развитието на България, но днес е нужно единство за справяне с кризата.

"Истината днес е една и е неприятна - след три служебни правителства и едно 7-месечно на четворната коалиция, страната ни не е в състояние да си плаща сметки, предприятията са заплашени от банкрут, а хиляди домакинства са застрашени от рязко обедняване. Днес нямаме избор, а трябва да мислим как да изправим страната ни на крака. Заедно да укрепим доверието в Народно събрание. За да можем да произведем каквото и да е решение, трябва да разговаряме помежду си и да стигаме до съгласие не само със съмишлениците си, но и с нашите опоненти. Трябват лидерство и политическа смелост - да си в състояние да търсиш точки на съгласие с онези, срещу които са гласували собствените ти избиратели", допълни тя.

Атанасова увери, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще положи всички усилия за възстановяване на политическия диалог и стабилизиране на политическата система, а оттам и на публичните финанси, икономическата среда и социалната сигурност на българските граждани. Декларира и, че ГЕРБ-СДС няма да прави обструкции за приемането на законопроектите на служебното правителство, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

"България днес има нужда от антикризисно проевропейско управление, което да потвърди нашия цивилизационен избор, но и което да гарантира защитата на българските граждани", каза още тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вежди Рашидов удари звънеца на 48-ото НС, новите депутати се заклеха (Снимки)
Вежди Рашидов удари звънеца на 48-ото НС, новите депутати се заклеха (Снимки)
Вежди Рашидов откри 48-ото НС: Отрицанието води до отрицание, моля ви за разум!
Вежди Рашидов откри 48-ото НС: Отрицанието води до отрицание, моля ви за разум!