НОВИНИ

Вежди Рашидов откри 48-ото НС: Отрицанието води до отрицание, моля ви за разум!

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
09:21, 19.10.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Най-възрастният депутат има честта да открие новия български парламент. В 48-ото Народно събрание това е Вежди Рашидов. След регистрация Рашидов каза, че в залата има 235 народни представители.

"Предвид вече посребрялата ми коса, на мен се падна да открия 48-ото Народно събрание. Живях дълго, видях много и още търся отговори. Като малко момче мечтаех да открия света, да се боря да ставам по-добър и да побеждавам. Спомням си унижението и смяната на имената, революционния порив на градинката пред Кристал, мразовитата зима на 97-ма година, гладната стачка на ВНС, протестите, песните и хората зад микрофоните. Мъдростта се ражда в паметта, а тя се изгражда в спомените. Променихме страната си, преодолявахме кризи и се борихме с бедствия, издигахме едни сваляхме други. И така дума по дума, камък по камък съградихме живота си.

И пак се чудим как, защо, накъде, потопихме се в опорки и заклинания, заляхме всичко с обиди и причинихме страдания, затова ви моля, колеги - мислете. Агресията ражда само агресия, отрицанието води до отрицание на отрицанието. Така - докога? Често губим посоката си, днес е токът, утре хлябът, объркани в спорове затъваме все по-дълбоко в познатата антиутопия. Затова ви моля, колеги - мислете! В дните, когато се изправяме един срещу друг, да помним, че всеки има достойнство, близки, а зад всеки от нас седят хиляди хора. Нека се борим, но да не се обиждаме, да не се убиваме.

Моля ви за смирение, разум. Нека този път излезе по-добро от всичко това. На добър час и нека Бог да пази България", заяви той при откриването на първото пленарно заседание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова: Разговорите между партиите са единственият шанс 48-ото НС да не се провали
Десислава Атанасова: Разговорите между партиите са единственият шанс 48-ото НС да не се провали
Радев към депутатите: Имате възможността да оставите достойна следа в историята с проявата на разум
Радев към депутатите: Имате възможността да оставите достойна следа в историята с проявата на разум