НОВИНИ

Мустафа Карадайъ: В името на българските граждани сме готови на диалог с всички

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 19.10.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

От ДПС виждат като основен ангажимент на 48-ото Народно събрание търсенето на диалог и на допирни точки за съставяне на правителство. Според лидерът на движението Мустафа Карадайъ това е единствената възможност за изход от кризата. Затова от политическата формация са готови на преговори с всички парламентарни групи.

"Изборите за пореден път произведоха сходна конструкция като народът никого не овласти - дори първите две групи не правят мнозинство. Вместо противопоставяне, народът постави диалог, съгласие, обединение, съединение. За пореден път се видя, че уроците не са научени. Липсата на диалог е белег на последните 10 години управление и е предпоставка за криза и разпад", заяви Карадайъ.

Той призова президентът Румен Радев да използва консултациите с парламентарните групи преди връчването на първия мандат, за да потърси допирни точки за формиране на мнозинство в Народното събрание.

"Основната задача на всички политици и държавни институции е да решим проблема с липсата на диалог, за да отговорим на предизвикателствата. Ако не си дадем сметка за това, рискуваме не само собствени политически негативи, но и бъдещето на държавата. Ако днес не бъдем достатъчно отговорни, утре може да е късно. България трябва да продължи евроатлантическото си развитие и ние сме част от този процес. Трябва ясно да заявим, че нямаме друга алтернатива. Пътят е ясен - да седнем на масата на преговори. Политиката е изпитание и избори, които трябва да правим в името на хората, на целия народ и на държавата. Да поемем отговорността, да направим всичко възможно и да положим усилия за съставяне на правителство с ясен план без реваншизъм и омраза. Зимата е на прага и се очертава да е мрачна, студена и тъмна. Поставяме като основен приоритет българските граждани и в името на това сме готови на диалог с всички", каза още Карадайъ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Оставаме последователни в борбата с модела на задкулисно управление
Корнелия Нинова: Оставаме последователни в борбата с модела на задкулисно управление
Костадинов: НС ще събере не народни представители, а мнозинство от безразборна евроатлантическа тълпа
Костадинов: НС ще събере не народни представители, а мнозинство от безразборна евроатлантическа тълпа