НОВИНИ

Десислава Атанасова: Няма да оттеглим Росен Желязков, но сме склонни на разговори за ротационен председател на НС

bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 19.10.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

От ГЕРБ няма да оттеглят кандидатурата на Росен Желязков, но са склонни на разговори относно предложението на "Демократична България" да има ротационен председател на Народното събрание. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС в "Още от деня".

По думите ѝ това е донякъде разумно решение и стъпка в правилната посока. (Малко след интервюто с Десислава Атанасова ГЕРБ официално обявиха на пресконференция, че ще подкрепят предложението на ДБ - бел. ред.)

Атанасова коментира, че след днешното си първо заседание българският парламент е изправен пред конституционна криза.

"Тя беше сътворена заради детинските прищевки на няколко от политическите партии и несъобразяването нито с парламентарната традиции и практика, нито с вота на българския избирател. Повече от 8 часа не успяхме да вземем дори едно решение, което пак казвам - парламентарната традиция е отредила и ние винаги сме се съобразявали с действителността, когато не сме били първа политическа партия".

По думите ѝ политиците се държат като в предизборна кампания или се готвят за такава.

"За мен изборът на председател в тази обстановка, в тази кризисна ситуация не определя едни бъдещи мнозинства. Аз представих кандидатурата на г-н Желязков пред всички парламентарни групи преди изобщо да бъде обявена в днешното заседание. Абсолютно всички, дори и ПП тогава нямаха идея, че ще издигат собствен кандидат. Заявиха, че това е един балансиран човек, добър юрист и те наистина биха се доверили той да води 48-ото НС. Оставам с впечатлението, че всичко е напук само и само да се демонстрира сила".

Готови сме на диалог и компромиси, каза Атанасова, но подчерта, че няма как другите партии да определят дали Бойко Борисов ще остане начело на ГЕРБ или не.

"Изискването Борисов да не бъде в реалната изпълнителна власт - очевидно е, че се отказва да бъде там. Изискването обаче той да се оттегли и от ГЕРБ няма как да се случи, защото е единствено и само решение на нашата партия кой кога да се оттегли", заяви тя.

Преговорите с контактните групи ще се проведат въпреки трудната ситуация, каза още Десислава Атанасова.

"Считам, че могат да се водят разговори по приоритети и има теми, по които ние можем да намерим консенсус. В днешните декларации от партиите ясно се очертаха - финансова стабилност, фискална дисциплина, еврозона, стабилност на публичните финанси, евроатлантическото развитие на България, съдебна реформа и борба с корупцията".

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Гюров: Идеята на ДБ за ротационен председател не е най-оптималният вариант
Андрей Гюров: Идеята на ДБ за ротационен председател не е най-оптималният вариант
Медици от Благоевград също излязоха на протест заради ниските заплати и липсата на персонал
Медици от Благоевград също излязоха на протест заради ниските заплати и липсата на персонал