НОВИНИ

Андрей Гюров: Идеята на ДБ за ротационен председател не е най-оптималният вариант

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 19.10.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Политика
Слушай новината

"Продължаваме промяната" трябва да обсъдят идеята на "Демократична България" за ротационен председател на НС. Андрей Гюров обаче не мисли, че това е най-оптималният вариант.

"Трябва да се обсъдят и подробности какво означава ротационен принцип, как ще се ротират и в какъв период тези председатели. Нека да чуем в детайли позицията и ще изкажем нашето мнение", каза Гюров в студиото на "Още от деня" по БНТ.

Гюров заяви, че ПП са предложили вариант на председателски съвет да се стигне до една кандидатура, която да бъде предложена за гласуване. Искали са да продължи заседанието, за да може във формата на председателския съвет да се обсъдят различни варианти, които да позволят НС да се конституира и да започне работа.

Според Гюров кой ще е този човек е въпрос на разговори между парламентарните сили.

Оптимист е обаче, че с повече разговори и диалогичност може да се намерят варианти за работа. Но те изискват приемане на грешките от миналото, каза Гюров.

"Ние виждаме един неистов стремеж на ГЕРБ да се върнат обратно във властта без да имат някакъв план как да се случи това и съответно въвлякоха всички граждани и депутати в този водевил", заяви още той.

Подчерта, че не може да се очаква от ПП да подкрепят кандидата на първата политическа сила. Според него президентът е дал на ГЕРБ две седмици, за да се подготвят за този ден.

"Отговорност на първата политическа сила е да осигури мнозинство за своя кандидат. ГЕРБ влязоха без план в това гласуване. Дори и да го нямаше нашият кандидат, те нямат повече от 103 гласа, необходими за избор на председател на НС", каза Андрей Гюров.

Отбеляза, че гласуването за председател не е "някаква домакинска тема, а акт на образуване на мнозинство в този парламент, така че не може да очаквате от опозицията да подкрепи кандидата на първата политическа сила".

Заяви, че има различни варианти и са готови ги изговорят на председателски съвет. Ще бъдат обсъждани и на заседание на ПП тази вечер.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ ще подкрепи предложението на ДБ за ротационен председател на НС
ГЕРБ ще подкрепи предложението на ДБ за ротационен председател на НС
Десислава Атанасова: Няма да оттеглим Росен Желязков, но сме склонни на разговори за ротационен председател на НС
Десислава Атанасова: Няма да оттеглим Росен Желязков, но сме склонни на разговори за ротационен председател на НС