НОВИНИ

Среща на върха в Брюксел: Лидерите от ЕС обсъждат енергийната криза и Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:27, 20.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на страните от Евросъюза ще заседават днес и утре в Брюксел. Акцент в дневния ред е енергийната криза, начините за намаляване търсенето на газ, гарантиране на сигурността на доставките и ограничаване на цените на енергоносителите. България ще бъде представена от президента Румен Радев.

Лидерите на 27-те държави ще обсъдят предложението на Европейската комисия за съвместно закупуване на газ и налагането на динамичен таван на цената на газа, когато това е необходимо. Очаква се държавните и правителствени ръководители да разгледат и краткосрочната и дългосрочна европейска помощ за Украйна, с оглед и на подготовката на страната за предстоящата зима.

Обръщение ще направи и украинският президент Зеленски. По време на срещата на върха лидерите ще обсъдят и начини за засилване на сътрудничеството за защита на критична инфраструктура след неотдавнашните атаки срещу газопроводите "Северен поток" 1 и 2. Отношенията между Евросъюза и Китай също са част от дневния ред на срещата.

В реч пред Бундестага преди срещата на върха в Брюксел, германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Владимир Путин използва енергията и глада като оръжия. Шолц потвърди, че съюзниците са по-силни от всякога и няма да позволят на руския президент да постигне военните си цели.

"Нека бъде ясно, тактиката на Русия на изпепелената земя няма да ѝ помогне да спечели войната. Това само засилва решимостта и постоянството на Украйна и нейните партньори. В крайна сметка, руският бомбен и ракетен терор е акт на отчаяние - също като мобилизацията на руски мъже за войната", заяви той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
630 нови случая на COVID-19 за денонощието
630 нови случая на COVID-19 за денонощието
Най-малко 7000 души от Херсон са евакуирани отвъд Днепър
Най-малко 7000 души от Херсон са евакуирани отвъд Днепър