НОВИНИ

Янка Такева: Българската образователна система се представи най-добре по време пандемията

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 23.05.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Отчетът на Европейския комитет по образование е, че българската образователна система се е справила най-добре с дистанционното обучение по време на пандемията. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Янка Такева, която представлява синдикатите в комитета.

Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители: В такъв мащаб нито една страна в света не беше използвано дистанционно обучение, защото то не се препоръчва масово в базисното образование, когато става ограмотяването. Даже не се препоръчва в периода 1-ви - 4-ти клас.

Според Такева е правилно решението годината да се завърши дистанционно.

Българският учител излезе герой, каза още Янка Такева. Тя даде оценка 6 за образователната система.

За детските градини Такева коментира, че са готови да започнат работа. През тези 3 месеца, когато детските градини не работеха, а учителите поддържаха дистанционно връзка с родителите и децата, бяха направени невероятни ремонти в детските градини, каза Такева.

Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители: Готови са детските градини отново да отворят врати. Готови са учителите. Готови са всички неща, които се изискват, но имаме един голям проблем. Например в София до онзи ден бяха напуснали 72 медицински сестри. Бяха напуснали около 80 учители и помощен персонал. Напускат, защото при първото класиране за прием в детски градини и ясли те не можаха да влязат в детските градини и те трябва да напуснат, за да си гледат децата. Ние нямаме предимство нашите деца с предимство да се приемат в училище или детска градина. Миналата година 250 учители от София не можаха да се върнат и в училище, и в детски градини. Сега събираме сведение колко няма да могат да се върнат в цялата страна.

Янка Такева заяви, че в най-скоро време заедно с Пламен Димитров ще потърсят връзка с прокурора на Република България за разрешаване на проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. д-р Аргирова: Патогенността и вирулентността на COVID-19 намаляват
Проф. д-р Аргирова: Патогенността и вирулентността на COVID-19 намаляват
Възстановява се преминаването през ГКПП Стрезимировци и ГКПП Олтоманци
Възстановява се преминаването през ГКПП Стрезимировци и ГКПП Олтоманци