НОВИНИ

БСП "за" прогресивно облагане – от богатите за бедните. И ниско ДДС за храни и лекарства

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:45, 22.05.2020
5142
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Левият депутат Антон Кутев настоя в предаването "Панорама" по БНТ, че във времената на корона криза БСП е предложила две стойностни неща, които обаче не са били приети от управляващите – рязкото намаляване на ДДС-то за храните и лекарствата.

"Ние сме убедени, че цените на лекарствата ще намалеят, за храните – същото, защото това е конкурентен пазар", обяви той.

Кутев допълни, че левицата е настоявала и ще продължи да настоява у нас да има прогресивно данъчно облагане, заради огромните социални неравенства.

"Да се отнеме през преките данъци от по-богатите, за да се намали тежестта на бедните слоеве от населението", посочи той.

По думите му БСП няма желанието да се съревновава с ГЕРБ.

"Ние искаме да дадем нашия прочит. България има огромен проблем с неравенствата, защото те пречат на икономиката, на обществения живот. Това е ключовият проблем сега", настоя депутатът.

Антон Кутев бе категоричен, че в нито един момент левицата не е била против мерките, предприети от правителството.

"Просто предлагахме да са по-различни, например с наказанията, които се предвиждаха при извънредното положение... 5000 лева глоби. Ненужно затваряне на паркове, едни КПП-та, които с нищо не помогнаха, ненужно затваряне на парламента", аргументира се той.

Според БСП една от големите грешки, е че пари се насочват към бизнеси, а не към крайния потребител, за да се задвижи потреблението.

"Колкото и пари да се дадат на ресторантьорите, ако не влизат клиенти, той отново ще е в криза. В момента подпомагаме ресторантьори и хотелиери, трябва директно да се подпомагат потребителите. Говорихме за една минимална заплата, плюс осигуровките, което прави 750 лева – директно на пострадалите. Другото ни предложение – пряка дотация към общините, които да поемат мерките в борбата с коронавируса. За съжаление те не се приеха", каза Кутев.

По думите му все повече политици, включително десни, започват да търсят леви решения. Такова било и създаването на Държавната петролна компания.

"Намесата на държавата в икономиката е полезна и необходима", заключи депутатът от БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново на градина - учителското семейство Александрови
Отново на градина - учителското семейство Александрови
Веселин Марешки: Аз съм спечелил много и сега моята кауза е държавата да спечели
Веселин Марешки: Аз съм спечелил много и сега моята кауза е държавата да спечели