НОВИНИ

Япония даде обещание да организира Игрите, въпреки недоволството на хората

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:55, 19.01.2021
Чете се за: 01:04 мин.
Други спортове
япония даде обещание организира игрите въпреки недоволството хората

Японският премиер Йошихиде Суга даде обещание, че подготовката за провеждането на олимпиадата в Токио това лято ще продължи по план, въпреки засилващото се недоволство в обществото в момент, когато страната се бори с разпространението на пандемията.

Миналата седмица министърът на реформите и администрацията Таро Коно заяви, че Игрите може да не се проведат според плановете. Той стана първият член на кабинета, изразил съмнение в провеждането на събитието.

Малко по-рано пък различни проучвания показаха, че близо 80% от японското население смята, че Олимпиадата трябва да бъде отменена изцяло.

"Ще продължим с подготовката, решени да създадем непробиваеми мерки за предпазване от заразяване и да проведем събитие, което може да даде надежда и смелост на света", заяви Суга в реч преди началото на парламентарно заседание.

В началото страната на изгряващото слънце не бе засегната колкото други развити икономики, но на скоро се принуди да затвори границите си за чужденци заради нарастването на броя на случаи на заболели от COVID-19. В столицата Токио, както и в други големи градове пък бе обявено извънредно положение.

Междувременно подкрепата за премиера се срина и понастоящем той и неговото правителство са остро критикувани, че реакцията им за борба с пандемията е била прекалено бавна и ненавременна.

Изявлението на японския премиер повтори думите на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, че Олимпийските игри в Токио ще бъдат "светлина в края на тунела" в борбата срещу COVID-19.

Организаторите са изправени пред сериозни логистични проблеми, тъй като на дневен ред стои въпроса как да бъдат посрещнати зрителите и спортистите и в същото време да бъдат спазени мерките срещу коронавируса.

От МОК очакват на церемонията по откриването да присъстват едва 6000 спортисти, вместо първоначално обявените 11000 от 200 страни, съобщава в. "Йомиури".

Церемонията ще бъде ограничена, като спортистите ще могат да пристигат в Олимпйското селище най-много до 5 дни преди състезанията си и ще трябва да напуснат до два дни след края на участието си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водата от язовир "Тича" е мътна заради валежите
Водата от язовир "Тича" е мътна заради валежите
Шофьорът от тежката катастрофа на ГКПП "Лесово" може да получи 20 години затвор
Шофьорът от тежката катастрофа на ГКПП "Лесово" може да получи 20 години затвор