НОВИНИ

Япония спечели титлата в отборната надпревара на турнира по спортна гимнастика за мъже

Осмо олимпийско отборно злато по спортна гимнастика за мъже за Япония

Япония спечели титлата в отборната надпревара на турнира по спортна гимнастика за мъже
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:33, 29.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Япония спечели осмото си олимпийско отборно злато по спортна гимнастика за мъже на Игрите в Париж, след като Китай изпусна победата след слабо представяне на висилка.

Дайки Хашимото, Кадзума Кая, Шиносуке Ока, Такааки Сугино и Ватару Танигава триумфираха с 259.594 точки.

Китайците, които постигнаха страхотни резултати на халки и на успоредка, трябваше да се задоволят със сребро, след като събраха 259.062 точки, а САЩ завършиха на трето място с 257.793 и взеха първия си медал отборно от 2008 година насам.

Тимът на Великобритания, който завърши четвърти, водеше след първата ротация, благодарение на 15.266 точки на трикратния златен медалист Макс Уитлок на кон с гривни.

САЩ оглави класирането след второто завъртане след превъзходните 14.833 от Ашър Хун на прескок в зала "Берси". Междувременно Япония отстъпи, след като шампионът от Токио и сребърен медалист отборно Дайки Хашимото падна от коня с гривни. След това Китай имаше предимство в средата на състезанието, след като зашеметяващо изпълнение на Лю Ян получи почти перфектните 15.500 точки.

Доста сериозната оценка от 15.100 точки на Бохън Чжан на успоредката в петата ротация поставиха Китай още по-напред в класирането, но дори той беше надминат от забележителните 16.000 на съотборника си Цзинюан Цзоу. Но Китай се провали на висилка при последното завъртане, когато Жотън Сяо се приземи на колене, а Вейдъ Су падна два пъти. Хашимото се възползва и със зрелищно съчетание на висилка осигури златото на тима.

Руските гимнастици, които спечелиха златото преди три години в Токио, не участват в Париж.

Отборният финал при жените, в който ще участва четирикратната златна медалистка от САЩ Симон Байлс, е във вторник преди индивидуалните състезания, които започват в сряда с финала на индивидуалния многобой за мъже.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море надви Септември София за първи успех през сезона
Черно море надви Септември София за първи успех през сезона