НОВИНИ

Японският премиер и Джо Байдън потвърдиха подкрепата си за Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:02, 18.05.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Среща на Г-7 в Хирошима - японският град - символ на мира. Очаква се лидерите на 7-те най-големи демокрации да обсъдят засилването на санкциите срещу Русия и противодействието на икономическите практики на Китай. Японският премиер и американският президент се срещнаха и потвърдиха подкрепата на Токио и Вашингтон за Украйна. Очаква се Володимир Зеленски да се включи в срещата чрез видео връзка в неделя.

През следващите три дни лидерите от Г-7 ще обсъждат в японския град Хирошима геополитически, икономически и климатични въпроси. Руската инвазия в Украйна ще бъде една от централните теми.

Японският министър-председател Фумио Кишида и американският президент Джо Байдън обявиха, че подкрепят продължаване на санкциите срещу Русия.

"Споделяме общи ценности, включително подкрепа за великия народ на Украйна при защитата на тяхната суверенна територия и търсенето на отговорност от Русия заради бруталната й агресия. Справяме се с глобални предизвикателства - от укрепването на нашата общност и ангажимента ни за неразпространение на ядрени оръжия до свободен и открит Индо-Тихоокеански регион", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

"На срещата на върха на Г-7 бих искал Япония и САЩ да покажат, че ще защитават свободен и открит международен ред, основан на правото на закона", заяви Фумио Кишида, министър-председател на Япония.

Джо Байдън е вторият американски действащ президент след Барак Обама, който посещава Хирошима - града, опустошен при първата в света атомна бомбардировка, извършена от САЩ в последните дни на Втората световна война. Предвидено е да посети заедно с останалите лидери Мемориала на мира. Фумио Кишида, който е родом от Хирошима, се очаква да използва срещата, за да призове Великобритания, Франция и САЩ да поемат ангажимент за прозрачност по отношение на ядрените си арсенали и за съкращаването им.

Китай е другата голяма тема. Ръководителите от Г-7 ще се опитат да преодолеят разногласията и да обсъдят как да противодействат на практиките на Пекин, включващи "икономическа принуда". Срещу опитите на Китай да възпрепятства търговията се обмисля диверсификация на веригите за доставки. Франция и Германия обаче настояват за гаранции, че няма да бъдат скъсани връзките с Китай, който е един от най-големите пазари в света.

В Хирошима лидерите от Г-7 ще разискват още глобални въпроси като чистата енергия и изкуствения интелект.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Кирил Топалов: Изказването на Ковачевски ще му изиграе много лоша шега в Европа
Проф. Кирил Топалов: Изказването на Ковачевски ще му изиграе много лоша шега в Европа
Германец спечели 12-ия етап от Обиколката на Италия, Герайнт Томас остава начело
Германец спечели 12-ия етап от Обиколката на Италия, Герайнт Томас остава начело