НОВИНИ

Президентът и политическите сили с остър коментар за думите на Ковачевски (ОБЗОР)

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:22, 18.05.2023
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът Румен Радев и политическите сили в парламента остро осъдиха изказването на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, в което той сравни поведението на България към страната му с това на Русия към Украйна. Това се случи вчера по време на среща на върха на Съвета на Европа. Днес от БСП казаха, че ще инициират обща декларация на Народното събрание срещу подобни изказвания от страна на Северна Македония.

Президентът Румен Радев заяви, че в България никой не преследва хората, които се самоопределят като македонци, докато българите в РСМ са подложени на системен тормоз. Така той отговори на изказването на премиера на Република Северна Македония, че се отнасяме към неговата страна както Русия към Украйна:

"Тези хора имат пълни права наравно с всички български граждани, те не се преследват, срещу тях няма режисирани процеси, съдебни, няма палене, стрелби, няма побоища... те имат пълните парва и никой не ги ограничава, никой не ги преследва. Ето това е голямата разлика и тя трябва да се проумее."

Радев припомни, че през 2021 година пръв е поставил проблема за правата на българите в Северна Македония пред европейските институции, както и искането българите да бъдат вписани в конституцията като задължително условие за начало на преговорите за членство в ЕС:

"Ръководството на РСМ може да претендира, че изгражда модерно, мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята Конституция."

В парламента политическите сили също реагираха остро на изказването на Ковачевски. От ГЕРБ-СДС в декларация от парламентарната трибуна го определиха като цинично и нагло. Посочиха обаче, че нашата вътрешна нестабилност е довела до момент на разрив в отношенията ни.

"Доведе до момент, в който българи да бъдат пребивани до смърт само заради своята национална идентичност, до момент, в който България да бъде сравнявана с най-големия агресор на нашето време", заяви Георг Георгиев, ПГ на ГЕРБ-СДС.

От "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" нарекоха аналогията с Русия и Украйна абсолютно неподходяща. Според тях отношение трябва да се вземе, но внимателно, за да не продължи ескалацията на напрежението.

"Когато едната страна ескалира и другата може много лесно да ескалира, в полза и на двете страни е всъщност да се намали напрежението, разбира се, такива изказвания са неприемливи", каза Николай Денков, ПГ на ПП-ДБ.

Депутатите с остри реакции след изявлението на премиера на РСМ по адрес на България

"Руската и сръбската агентура правят всичко необходимо, за да вбият клин в отношенията на ЕС и съответно да попречат на това Северна Македония да влезе в ЕС", заяви Атанас Атанасов, ПГ на ПП-ДБ.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов изказването на Ковачевски е стара реторика:

"Истината е, че Македония до голяма степен съществува като държава благодарение на България и в този ред на мисли подобни изказвания са откровена провокация."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи думите на Ковачевски като груби, неоснователни и недопустими и заяви, че левицата ще инициира обща декларация на Народното събрание:

"Срещу всички зачестили думи и действия от страна на официалните власти в РСМ срещу авторитета и достойнството на България, както знаете, ние не подкрепихме начало на преговорите за присъединяване на РСМ към ЕС."

От "Има такъв народ" в декларация от парламентарната трибуна посочиха, че думите на Ковачевски са поредното доказателство, че отстъпките не водят до резултат.

"Политическата класа в РСМ няма никакво намерение да се придържа към договореностите между двете страни и да спази своите ангажименти за защита на общоевропейските ценности", коментира Павела Митева, ПГ на ИТНл

Ще има ли обаче обща декларация и кога ще бъде гласувана тя, не стана ясно.

По темата работиха: Ел. Димитрова, Д. Маркова, М. Кирова, В. Александрова, Ал. Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симон Антони Иванов, Александър Василев и Габриел Донев потеглиха успешно в Пазарджик
Симон Антони Иванов, Александър Василев и Габриел Донев потеглиха успешно в Пазарджик
Виктория Коева подписа първи професионален договор с Марица
Виктория Коева подписа първи професионален договор с Марица