НОВИНИ

Проливният дъжд тази нощ наводни сцената на Габровския драматичен театър

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 18.05.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Най-старото читалище в Габрово "Априлов – Палаузов", което е на повече от 160 години и е едно от първите в страната, е в аварийно състояние се нуждае от спешен ремонт. Днес там се помещава и Габровският драматичен театър, а при последния проливен дъжд тази нощ, покривът е протекъл и е наводнил сцената и голяма част от инвентара. Емблематичната сграда в центъра на града е паметник на културата, но нейната история е ценна и с това, че тя напомня на днешните габровци, че предците ни са пестили, за да създават.

Дядо Миню Попа е легендарна личност, герой на много истории, свързани с пословичната пестеливост на габровеца. Легендите разказват, че той бил толкова стиснат, че не се бръснел, за да не харчи излишно пари, а яденето му винаги било толкова постно, че дори муха не кацала на него.

"Той е родом от Боженци и всеки ден изминавал пътя до Габрово пеш. Въпреки, че е бил изключително състоятелен", разказва Цветомира Койчева – н-к Отдел "Държавен архив" – Габрово.

Всяка стотинка, която спестявал обаче дарявал за различни обществени каузи, с което се превърнал в един от най-големите благодетели на Габрово. Той дарява и огромната за времето си сума от 30 000 лв. за довършването на сградата на първото читалище в града "Априлов - Палаузов", заради което поколения габровци са му признателни и до днес.

"Това дарение, което прави за завършване на една от емблематичните сгради на Габрово, остава завинаги в паметта на габровци и не случайно негова паметна плоча има и на фасадата на сградата", казва още Цветомира Койчева.

Дядо Миню Попа далеч не е единственият общественик, който спестява, за да дарява средства за обществени каузи.

"Интересното наистина е, че повечето дарения, които правят габровци в онези години, а и в по-модерни времена, са предимно за училища, за образователни центрове и за културни средища. Това също е интересно, има жени дарителки в града, това са имена, които не трябва да се забравят, начело с д-р Тота Венкова, първата дипломирана жена – лекар в България. Завещала е много голяма сума за постройка на училище – Горско-климатичното училище. Друга голяма дарителка е Стефана Богдан Генчева, която е дългогодишен председател на Женско благотворително дружество "Майчина грижа", благодетелят Пенчо Семов купува сградата на едно казино за сграда на "Майчина грижа", дамите разбират, че то няма да е достатъчно, за да се ремонтира и тя ипотекира собствения си дом за 1 млн. лв., за да получи кредит, с който да завърши ремонта на тази сграда", разказва още Цветомира Койчева.

А посланието, което тези и много други габровци завещават на поколенията е, че всеки може да бъде дарител – дали с морална или материална подкрепа, важни са каузите, зад които заставаме, защото те се превръщат в история.

Вижте повече в прякото включване на Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: Емили Тротинетката излиза от ареста срещу парична гаранция
Окончателно: Емили Тротинетката излиза от ареста срещу парична гаранция
Пътища в Северна Италия остават блокирани заради тежките наводнения
Пътища в Северна Италия остават блокирани заради тежките наводнения