НОВИНИ

Депутатите с остри реакции след изявлението на премиера на РСМ по адрес на България

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:28, 18.05.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Депутати разкритикуваха изявлението на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски от вчера, в което той сравни отношението на България към западната ѝ съседка с отношението на Русия към Украйна.

"Вчера премиерът на РСМ нападна публично България. Това покачва градуса на напрежението. Не сме спрели да показваме множеството провокации. Погазването на човешките права и нескриваният език на омразата показва, че политическата класа няма намерение да спазва договореностите", заяви Павела Митева от "Има такъв народ".

Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС подчерта, че България е направила сериозна инвестиция в отношенията между двете страни.

"Стигнахме до момент, в който българи биват пребивани до смърт само заради своята национална идентичност, но и до момент, в който България да бъде сравнявана с най-големия агресор на нашето време. Колеги, това е време, в което ние следва да се замислим сериозно откъде тръгнахме и докъде стигнахме и до какво доведе нашата международна политика и дипломация".

Това е позната реторика при Северна Македония, коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Тя не е нова, истината е че Македония до голяма степен съществува като държава благодарение на България и в този ред на мисли подобни изказвания са откровени провокации. Трябва да започнем да говорим истината на висок глас, естествено, ще предизвикваме обратни клевети от страна на нашите македонски партньори, но това не бива да ни спира, защото в крайна сметка ние сме член на ЕС, а не те и те искат да влязат в ЕС, а не ние", заяви той.

"Тази риторика е абсолютно неподходяща, но съм сигурен, че Външно министерство ще направи съответните стъпки. Аз мисля, че е редно да се вземе отношение, но трябва да бъде направено внимателно, за да не продължи ескалацията. Ясно е, че когато едната страна ескалира и другата много лесно може да ескалира. В полза и на двете страни е да се намали напрежението", каза Николай Денков от ПП-ДБ.

Според Атанас Атанасов от ПП-ДБ в тази усложнена обстановка "руската и сръбската агентура правят всичко необходимо, за да вбият клин в ЕС и да попречат на Северна Македония да влезе в ЕС".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матей Казийски: Това е най-хубавото, което можеше да се случи в края на престоя ми в Тренто
Матей Казийски: Това е най-хубавото, което можеше да се случи в края на престоя ми в Тренто
Черноморец приема Рилски спортист в новата "Арена Бургас"
Черноморец приема Рилски спортист в новата "Арена Бургас"