НОВИНИ

Гешев е призован да даде обяснения в прокуратурата в понеделник

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:11, 18.05.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Главният прокурор Иван Гешев обяви пред ВСС, че е призован следващия понеделник в Софийската градска прокуратура. Той трябва да даде обяснения по две започнати проверки във връзка с изявлението му от началото на тази седмица, когато скъса оставката си.

Днес Висшият съдебен съвет обсъжда внесения от заместник главния прокурор му Борислав Сарафов сигнал срещу Гешев - за това, че незаконно е записал свой разговор с члена на ВСС Йордан Стоев. Главният прокурор каза, че е готов да даде всякакви обяснения, но чак след като даде показния в Софийската градска прокуратура, за да не попречи на разследването.

Две комисии във ВСС и СГП проверяват сигнала срещу Гешев

ВСС реши следващата седмица министърът на правосъдието да свика извънредно заседание, на което да бъдат изслушани Иван Гешев, четиримата му заместници и още две прокурорки от Върховната касационна прокуратура, за които се твърди, че са присъствали на оперативка в кабинета на Гешев този понеделник.

ВСС обсъжда и това как се използва учебната база на прокуратурата в Боровец, след като Борислав Сарафов обяви, че Иван Гешев я използва за лични цели. Гешев декларира, че всички бази на прокуратурата се използват съгласно правилата на институцията и срещу съответното заплащане. По думите му това може да се докаже с документи, а в тази база са отсядали както прокурори и членове на ВСС, така и хора извън съдебната система.

Някои от членовете на ВСС сами декларираха, че са отсядали в базата в Боровец. Посочиха, че състоянието ѝ е много добро и че нямат впечатления да са верни твърденията на Борислав Сарафов.

Вижте сигнала на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев

По-рано Иван Гешев съобщи пред членовете на съвета, че ще излезе в отпуск по лични причини. Преди началото на заседанието председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова определи като изключително тревожна ситуацията в съдебната власт.

"Предложението на шестимата колеги от прокурорската колегия ни поставя в началото на процедура по предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Тази законова възможност е изключително лаконично формулирана в закона. Поради това ВСС е изработил правила, по които да се движи", заяви Захарова.

Колегата ѝ Георги Чолаков коментира, че случващото се не помага за утвърждаване на доверието в съдебната система.

"Следва да бъдат събрани съответните доказателства. Прокурорската колегия, ако бъде сезирана с искане от дисциплинарния състав, може да вземе решение за временно отстраняване за срок до 3 месеца", поясни той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболните финали за момчета U12 започнаха с първите шест мача от груповата фаза
Баскетболните финали за момчета U12 започнаха с първите шест мача от груповата фаза
"От класната стая на Колежа": ПФК Ботев покани над 1000 ученици на мача с Локомотив Сф
"От класната стая на Колежа": ПФК Ботев покани над 1000 ученици на мача с Локомотив Сф