НОВИНИ

Радев: Надявам се ВСС да покаже независимост след всичко, което излезе наяве от прокуратурата

Александър Марков
от Александър Марков
10:03, 18.05.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Виждаме политическа намеса в работата на прокуратурата и това не е нормално, заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Той не коментира трябва ли да се смени главният прокурор и посочи, че по-важен е Висшият съдебен съвет:

"Надявам се, че след всичко, което излезе наяве за политическите вмешателства и за податливостта на членовете на ВСС, те да покажат независимост и подчинение единствено на закона и на принципите, установени в съдебната власт".

Вижте и още във видеото.

Според Радев Народното събрание е абдикирало за проблемите в съдебната власт. Попитан добра ли е идеята правомощията на служебните правителства да се ограничат само до организиране на избори, отговори:

"Няма проблем, стига редовното правителство да не завещава тежки кризи на служебното. Стига да има компетенцията да пише закони, а не не направят нито един закон по Плана за възстановяване и устойчивост и после всичките закони да ги прави служебното правителство. Също да могат да направят закони за правосъдна реформа, защото пак ги направи служебното правителство".

Президентът заяви, че скандалите между политици и магистрати влияят и върху разговорите за съставяне на кабинет.

"По принцип не коментирам втори и трети мандат, преди да е изтекъл първият мандат. Но ние следваме строго конституционната процедура. Бъдещ кабинет трябва да почива на ясни принципи, да следва ясни приоритети и програма и аз очаквам, ако ще се изгражда такъв кабинет, той да следва именно тази ясна посока, но диалогът в последните дни между магистрати и политичяски партии хвърля сянка върху принципите на една бъдеща коалиция и задълбочава недоверието у гражданите".

Премиерът на Северна Македония публично нападна България на международен форум

Попитан за коментар относно изявлението на премиера на Северна Македония по адрес на България, Радев посочи, че през 2021 г. е поставил проблема за правата на българите там.

"Една година удържах този процес, две вета на Съвета за разширяване, докато нашите европейски партньори не се убедят, че този проблем не е двустранен, а европейски, защото касае Копенхагенските критерии за членство - недопускане на дискриминация".

Посочи още, че няма никакъв прогрес по протокола за добросъседство, подписан от двете държави. По повод думите на Димитър Ковачевски, че България се отнасяла към Република Северна Македония както Русия към Украйна, президентът заяви:

"Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци? Има, но те имат еднакви права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани съдебни процеси, няма паления, стрелби, побоища. Те могат да работят в администрацията на всичкии нива, могат да заемат всички изборни длъжности в нашата страна. А българите в РСМ са подложени на системен тормоз".

Вижте изявлението на президента тук

Президентът откри срещата на началниците на отбраната на Балканите

По-рано Румен Радев откри 16-ата конференция на началниците на отбраната от балканските държави. Сред темите на конференцията са въпроси от общ интерес за въоръжените сили на участващите държави. В събитието участват ресорният министър Димитър Стоянов, както и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Във фокуса на дискусиите е партньорството на Балканите за търсене на иновативни пътища за коопериране.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира информационна кампания в столичните гимназии преди изпитите на седмокласниците
Стартира информационна кампания в столичните гимназии преди изпитите на седмокласниците
Янина Тодорова официално приключи колежанската си кариера в САЩ
Янина Тодорова официално приключи колежанската си кариера в САЩ