НОВИНИ

Йенс Столтенберг: Ако искаме да постигнем траен мир, трябва да продължим да осигуряване военна помощ за Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:40, 12.03.2024
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

И още реакции след противоречивото изказване на папа Франциск - Украйна да развее бялото знаме и да преговаря.

Посланикът на Ватикана в Киев е бил привикан във външното министерство, където е информиран, че Украйна е разочарована от думите на Светия отец. Украинската дипломация критикува папата, че легитимира правото на по-силния и насърчава по-силните да продължават да игнорират международното право.

Припомняме, че в събота беше публикуван откъс от интервю на папа Франциск за швейцарската обществена телевизия. В него той призовава Киев да не се срамува, да признае поражение и да започне преговори. От Ватикана излязоха с обяснението, че думите на папата не са били разбрани правилно. Украинският президент Зеленски реагира остро и заяви, че страната му никога няма да се предаде.

А от Кремъл изтълкуваха изказването като призив към Запада. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също осъди призива за "развяване на бялото знаме".

"Никой не иска мир повече от самите украинци, но той може да бъде постигнат само тогава, когато бъде сигурно, че те ще бъдат суверенна и независима нация", каза още Столтенберг и допълни, че:

"Тази война може да приключи по три начина: президентът Путин да спре да атакува съседната си държава - тогава ще има мир. Украйна да спре да се защитава - но тогава ще има окупация, а това не е мир. Третият начин е по някакъв начин да бъде договорен вариант, при който Украйна да остане суверенна, независима държава. Единственият начин Путин да го разбере, е като не печели на бойното поле. Ето защо, ако искаме да постигнем траен мир, трябва да продължим да осигуряване на Украйна военна помощ. Защото това, което става на масата за преговори, е тясно свързано с това колко силен си на фронта".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берлин няма да предостави на Киев крилати ракети "Таурус", заяви германският канцлер Олаф Шолц
Берлин няма да предостави на Киев крилати ракети "Таурус", заяви германският канцлер Олаф Шолц
Спортни новини 12.03.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 12.03.2024 г., 06:30 ч.