НОВИНИ

Йоана Илиева и Ивайло Воденов – тандемът, който впечатлява света на фехтовката

Йоана Илиева и Ивайло Воденов – тандемът, който пише историята на българската фехтовка

Йоана Илиева
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:39, 06.08.2023
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Това е Йоана Илиева. Скромно момиче, което продължава да пише историята на българската фехтовка. На световното първенство в края на месец юли тя доказа, че целият труд в залата се отплаща. В Италия Йоана завоюва бронз на сабя.

Отличието е първо за страната ни от шампионат на планетата след 36-годишно чакане.

"Искам да пример, когото децата да гледат. Искам аз да бъда човекът, който да не разочарова тези деца. Това е най-сладкият възможен медал, който можех да взема", заяви тя.

Личен треньор на Йоана е Ивайло Воденов, с когото работят от години, а вече берат плодовете на своя труд на най-високо ниво.

Воденов, който е и селекционер на националния ни отбор, е категоричен, че връзката между него, Йоана и останалите състезатели е специална.

"Най-силната ѝ страна е, че работи без почивка. Не е лесно да я мотивираш, налага се понякога да я лъжа. Отнема ми дни да измисля как да започна разговор с нея, когато видя, че е демотивирана. За щастие тези моменти са малко. Целият отбор е специален. Йоана също се грижи за децата", сподели той.

Атестат за успехите на родната фехтовка са и отборните постижения. Женският ни тим зае престижното 11-о място в отборното състезание на сабя на световното в Милано, а преди това завърши на четвърто място на европейските игри в Краков.

За крехката си възраст от 22 годни Илиева е не само лидер на този отбор, но и пример за подражание на много подрастващи. Целта пред Воденов и Илиева е ясна - индивидуална и отборна квота за Олимпийските игри в Париж, както и медали от там.

"Треньорът ми ме възпита. Прекара страшно много време с мен по лагери и състезания. Винаги се старае да ми обясни кое е правилно и кое е грешно. Аз го приемам като авторитетната фигура в моя живот", допълни тя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Буря връхлетя Симеоновград, събори дървета върху коли
Буря връхлетя Симеоновград, събори дървета върху коли
Ковачевски: Необходим ни е нацонален консенус за промените в Конституцията и членството в ЕС
Ковачевски: Необходим ни е нацонален консенус за промените в Конституцията и членството в ЕС