НОВИНИ

Йоана Илиева триумфира на сабя на Европейската купа по фехтовка до 23 г. в София

йоана илиева триумфира сабя европейската купа фехтовка софия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФ Фехтовка
23:36, 30.03.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Йоана Илиева триумфира в турнира на сабя при жените по време на Европейската купа по фехтовка до 23 г., която се провежда в София. Състезанието събра у нас 37 сабльорки, като за много от тях то беше важна подготовка по пътя им към Олимпийските игри в Париж 2024.

При дамите България беше представена от 22 състезателки начело с най-добрите сабльорки Йоана Илиева, Калина Атанасова и Олга Храмова. Освен тях на пътеките излязоха и Ева Атанасова, Мая Антонова, Белослава Иванова, Христина Оронова, Ива Власева, Кристина Миланова, Михаела Николова, Ралица Гаджева, Мия Лицова, Мария Тодорова, Виктория Витлиемова, Сияна Епитропова, Мариела Георгиева, Ая Аройо, София-Алекса Медарска, Натали Мишинева, Моника Николова, Николета Добрева и Моника Георгиева.

Йоана Илиева отново доказа, че се намира във върхова форма, спечелвайки убедително своята група с шест победи от шест мача. В елиминациите възпитаничката на фехтовален клуб "Свечников" победи последователно няколко италианки, сред които София Албиери от Италия с 15:6, Франческа Бурли с 15:11, Бенедета Фузети с 15:9, за да дойде успехът и в големия финал срещу Елизабета Борели с 15:14 и заслужено вдигна купата.

Олга Храмова също се представи на ниво и се нареди на 5-о място в класирането. Храмова също излезе от групите без загуба, а в осминафиналите елиминира Маргарита Колона от Италия с 15:8, но в следващия си дуел отстъпи с 14:15 на Елизабета Борели.

Сред най-добрите осем влезе и Белослава Иванова, която излезе от групите с три победи и две загуби, а в директните елиминации първо победи последователно Руба Алмасри от Саудитска Арабия с 15:9 и италианката Михаела Ланди с 15:13. В спора за място на полуфиналите, за съжаление, нашето момиче отстъпи на Амелия Джованели от Италия с 13:15.

Сред най-добрите 16 в турнира влязоха още три българки - Калина Атанасова завърши на 10-о място, Мариела Георгиева е 12-а, а Виктория Витлиемова се нареди 16-а.

Утре надпреварата за Европейската купа по фехтовка до 23 години в София продължава със състезанията на шпага жени и сабя мъже.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Гълъбов заслужи първото място на шпага на Европейската купа по фехтовка до 23 г. в София
Йордан Гълъбов заслужи първото място на шпага на Европейската купа по фехтовка до 23 г. в София
Тежки кранове остраняват отломките от рухналия мост в Балтимор
Тежки кранове остраняват отломките от рухналия мост в Балтимор