НОВИНИ

Йорданка Благоева: За да стигнеш спортните върхове са нужни физика, интелект и психика

йорданка благоева стигнеш спортните върхове нужни физика интелект психика
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:32, 09.02.2022
Чете се за: 06:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Първата световна рекордьорка на България в леката атлетика Йорданка Благоева гостува в предаването "Олимпийски върхове", за да сподели емоциите си покрай провеждането на Зимните олимпийски игри в Пекин.

"Не знам дали има някои българин, който да не се вълнува и да не гледа Олимпийските игри. Все пак това е най-големият спортен форум", започна българската легенда в скока на височина.

Благоева изрази мнение, че трябва да се гордеем с представянето на българските спортисти в Пекин предвид условията, в които се готвят родните атлети в зимните спортове.

"Като се има предвид какви са условията за подготовка в България и фактът, че нашите спортисти тренират в чужбина, трябва да сме доволни от представянето на нашите спортисти. Малко повече очаквах от биатлонистите ни, но както и те казаха голямата надморска височина си оказва влияние. Днес гледах и нашето момиче (Ева Вукадинова) и нямам обяснение как е възможно да бъде допуснато човек да прекоси пистата по време на спускането на състезател. Мисля, че трябва да се радваме на това, което постигат нашите спортисти. Радвам се, че и Екатерина Дафовска вече е там. Както знаете, днес е един паметен ден за българските зимни олимпийски спортове", заяви тя.

Двукратната ни олимпийска медалистка сподели още и дали някои от българските олимпийци е способен на подвиг в китайската столица.

"Аз обичам да казвам, че ако знаем кой къде ще завърши просто да даваме медалите и да не провеждаме състезанията. Големият чар на спорта е това, че никога не знаеш какво ще се случи. Аз вярвам в българските спортисти и дай боже на следващите дисциплини, в които имаме участници, да имаме повече емоции", каза Йорданка Благоева.

Бившата световна рекордьорка говори още и за това как спортистите трябва да се научат да се справят с напрежението особено на форум като Олимпийските игри.

"Човек научава тези неща с опита си. Аз мога да кажа, че със силата, която имах в Мюнхен 1972 и опитът, който имах в Монреал 1976 можеха да се случат чудеса. Трябва всеки човек да приема състезанието като всяко едно друго, но на Олимпийски игри това е много трудно. Трябва да има и много добра психическа подготовка. Тук, много важни са и треньорите, а и както знаете много отбори работят и с психолози, така че се надявам нашите спортисти да имат хора, които да им помагат в това отношение, защото вълнението е голямо. Това е световен форум и трябва да издържиш психически. Аз винаги съм казвала, че за да успееш на Олимпиадата трябва да си много добре подготвен физически, интелектуално и психически", коментира Благоева.

Сребърната медалистка от Мюнхен 1972 отново се върна и към събитията от немския град, за да сподели как отлежава във времето случая, при който след нейния опит летвата пада на земята след цели 17 секунди и това я лишава от олимпийската титла.

"Аз винаги съм гледала философски на този случай. За мен сребърният медал беше чудо и много се зарадвах, но всяко зло за добро. Така се получи, че подобрих световния рекорд 20 дни след Олимпиадата иначе този рекорд можеше и да го нямаше. Разбира се, олимпийската титла си остава най-високото постижение. Жалко, че тогава така се получи, но това е живота. Трябва да гледаме философски на нещата", каза бившата състезателка в скока на височина.

Благоева също така си позволи да отправи и съвет към младите надежди на България в спорта.

"Трябва да имат мечти и вяра в себе си. Ние като треньори, родители и учители единствено можем да помогнем на един млад състезател. Той трябва да има своята мечта, да е постоянен и да работи, за да я реализира", сподели Йорданка Благоева.

Тя коментира и казуса с прекаленото политизиране на Олимпиадата, давайки за пример скандалът от днес с руското фигурно пързаляне.

"Нека да се върнем в древността. Знаете, че войните са спирали, за да се проведат Олимпийските игри, а ние сега ги превърнахме едва ли не в някаква битка и сражение. Ето и сега се намериха хора да ровят, че пробата на руския отбор във фигурното пързаляне била взета много назад във времето. Трябваше много по-рано да ги кажат тези неща. Не е редно да се правят такива неща, защото състезателите и треньорите полагат много усилия, когато се готвят за Олимпийските игри. Не ни прави чест на съвременното общество, че тези външни сили се намесват в подготовката на състезателите и треньорите", каза още Благоева.

Накрая бившата състезателка във скока на височина посочи трите нужни качества за достигане на спортния връх.

"Както казах и по-рано, за да стигнеш спортните върхове са нужни интелект, психика и физика. Ако ги нямаш тези качества, няма как да успееш. Нашите състезатели в зимните спортове трябва да имат нужните условия, за да се готвят. Тук обаче и държавната политика трябва да се намеси и да направи много повече", завърши Йорданка Благоева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бинг Дуен Дуен - талисманът на Игрите в Пекин, който всички обикнаха
Бинг Дуен Дуен - талисманът на Игрите в Пекин, който всички обикнаха
Теодора Пенчева: Радослав Янков тепърва ще показва на какво е способен
Теодора Пенчева: Радослав Янков тепърва ще показва на какво е способен