НОВИНИ

Йоширо Мори официално хвърли оставката си

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:27, 12.02.2021
Чете се за: 00:47 мин.
Други спортове
йоширо мори официално хвърли оставката

Президентът на организационния комитет за олимпийските игри депозира своята оставка в днешния ден, след като се забърка в скандал заради сексапилни коментари.

Изказването на Мори дойде в крайно противоречив момент за организаторите, които се опитват да спечелят на своя страна скептичното местно общество по-малко от шест месеца преди старта на Олимпиадата.

83-годишният японец предизвика вълна от негативни реакции на домашно и международно ниво, след като заяви през миналата седмица, че жените говорели твърде много на официални събития, с ръководни органи, спортни звезди и олимпийски спонсори, определяйки собствените си коментари впоследствие като „неподходящи“.

Тези му думи станаха причина и затова по-рано днес Мори да депозира своята оставка, която влиза в сила с незабавен ефект.

„Моето неподходящо изявление предизвика голям хаос. Бих искал да поднеса своите сърдечни извинения. Подавам оставка като президент, считано с днешна дата. Това, което е важно, е да проведем Олимпиадата през юли. Моето присъствие тук не трябва да бъде пречка за осъществяването на това“, каза той на среща на Изпълнителния комитет и съвет на Токио 2020.

Появи се объркване относно това кой ще наследи Мори на поста, тъй като първоначално се смяташе, че това ще бъде 84-годишния спортен администратор Сабуро Кавабучи. Малко по-късно обаче организаторите обявиха, че заместникът все още не е избран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 31 000 дози от ваксината на "Астра Зенека" пристигнаха у нас
Над 31 000 дози от ваксината на "Астра Зенека" пристигнаха у нас
Европейската агенция по лекарствата започва да оценява ваксината на “КюрВак”
Европейската агенция по лекарствата започва да оценява ваксината на “КюрВак”