НОВИНИ

Юки Цунода е вторият пилот на Алфа Таури за сезон 2021 във Формула 1

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:39, 16.12.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Други спортове

Дългоочакваната раздяла на отбора от Фаенца с Дани Квият вече е факт, а руснакът ще бъде заменен от Юки Цунода, който ще си партнира с Пиер Гасли за сезон 2021 във Формула 1.

Младият японец направи страхотен сезон във Формула 2, където остана трети в генералното класиране, след като записа три победи и общо седем подиума за екипа на Карлин.

Цунода освен това ще се превърне и в първия пилот, роден преди или след 2000 година, който ще се състезава във Формула 1.

„Както повечето пилоти, за мен винаги е било цел да се състезавам във Формула 1, така че съм много щастлив от тази новина. Осъзнавам, че ще бъда надеждата на много японски фенове на Ф1 следващата година и ще се опитам да дам всичко от себе си“, каза 20-годишният японец в свое изявление.

Така за първи път от 2014-та година насам, страната на изгряващото слънце ще има свой представител в спорта. Тогава Камуй Кобаяши караше за вече несъществуващия отбор на Катерам.

Япония все още няма пилот, който да е печелил надпревара от Формула 1, като самия Кобаяши, наред с Такума Сато и Агуро Сузки имат по един записан подиум в кариерите си.

Сато впоследствие направи много силна кариера отвъд океана, триумфирайки на два пъти в Индианаполис 500. Също така той стана и първият азиатец, който въобще печели надпревара от Indy Car.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов обсъди с Херо Мустафа американските инвестиции и декларацията за 5G
Борисов обсъди с Херо Мустафа американските инвестиции и декларацията за 5G
БФС избра новия национален селекционер?
БФС избра новия национален селекционер?