НОВИНИ

Юлия Навалная: Ще продължа делото на Алексей, не се боя

Съпругът ми беше несломим, затова Путин го уби, подчертава тя

bnt avatar logo
от Мирослава Кирилова
14:26, 19.02.2024
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Слушай новината

Съпругата на руския опозиционер Алексей Навални - Юлия Навалная публикува емоционално видео, в което подчертава, че ще продължи делото на убития си мъж и че не я е страх. Видеото е публикувано в официалния Youtube-канал на Алексей Навални.

"Днес, за първи път на този канал искам да се обърна към вас. Аз не трябваше да съм на това място, не бях длъжна да записвам това видео. На моето място трябваше да бъде друг човек. Но този човек го уби Владимир Путин. Преди три дни Владимир Путин уби моя съпруг Алексей Навални. Путин уби бащата на децата ми. Той ми отне най-скъпото нещо, което имах, най-близкия и най-любимия ми човек. Но Путин отне Навални и от вас, някъде в колония в крайния Север, на Полярния кръг, където е вечна зима Путин уби не просто човека Алексей Навални, заедно с него искаше да убие нашите надежди, нашата свобода, нашето бъдеще. Да унищожи най-доброто доказателство, че Русия може да бъде друга. Защото ние сме силни, можем да бъдем смели, можем да вярваме и отчаяно да се борим и искаме да живеем по друг начин."

"Всички тези години аз бях до Алексей. Избори, митинги, домашни арести, обиски, задържания, затвор, отравяне, отново митинги, арести и отново затвор."

Тя споделя, че последната й среща на живо с него е била през средата на февруари 2022 г. Показва и последната им снимка заедно.

"Точно преди две години Путин го уби. През всички тези години бях до Алексей и бях щастлива да бъда до него и да го подкрепям. Но днес искам да бъда с вас. Защото знам, че вие загубихте не по-малко от мен. Алексей умря в колония след три години мъчения. Той не просто стоеше в затвора, както другите стоят. Той беше измъчван, държаха го в карцера. В бетонна кутия. Моля ви, просто си представете - тази стая е 6 или 7 квадратни метра. В нея няма нищо друго освен табуретка, мивка, дупка вместо тоалетна и легло, което е залепено за стената. Чашка, книжка и четка за зъби. Това е всичко, което имаше. Стотици дни. Издевателстваха над него. Отрязваха досега му със света. Не му даваха химикал и хартия, за да напише писмо до мен или децата си. Умориха го от глад. Три години глад. И не само че не се предаваше, но той ни подкрепяше. Ободряваше ни, смееше се, шегуваше се, въодушевяваше се, нито за секунда не се осъмни защо се бори и за какво страда. Моят съпруг беше несломим. И точно затова Путин го уби."

"Русия, свободна, мирна, щастлива и прекрасна - за това мечтаеше моят съпруг. Това е, което ни е нужно. Искам да живея в такава Русия. Искам в нея да живеят децата ни. Искам заедно с вас да я построим, такава каквато си я представяше Алексей Навални. Пълна с достойнство, справедливост и любов. Само така немислимата жертва, която той принесе, може да стане ненапразна", подчертава Юлия Навалная.

Тя завършва обръщението си с думите : "Борете се и не се предавайте! Аз не се боя и вие няма от какво да се боите!".

В края на видеото е поместено и обръщението на Алексей Навални:

"Всичко, което е нужно за тържеството на злото, това е бездействието на добрите хора. Затова не трябва да се бездейства."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две деца бяха отвлечени при кражба на кола в Дупница
Две деца бяха отвлечени при кражба на кола в Дупница
Ръководството и футболистите на Левски се преклониха пред паметта на Васил Левски
Ръководството и футболистите на Левски се преклониха пред паметта на Васил Левски