НОВИНИ

За чести прекъсвания на тока и високи сметки сигнализират жители на вилни зони край София

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 08.01.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

За чести прекъсвания на тока в крайните квартали и вилни зони около София сигнализират наши зрители. Според тях високата цена, която плащат, не отговаря на лошото качество, което получават от години.

Те очакват през следващите месеци повече хора да минат на ток заради увеличената цена на природния газ и така ситуацията да се влоши още повече.

Във вилна зона Врана - Лозен триъгълника седмиците рядко минават без да спре токът, разказват местните жители.

На ден някой път се случва по 4 - 5 пъти. Като най-често спирането е за около 3 - 4 минути. Ние живеем тук повече от 10 години и през цялото време е така. Имаме един хладилник поне и една фурна с електроника, които се развалиха, разказва Мария Христова.

Мария често работи от вкъщи. Спирането на тока влияе не само на уредите, а и на работата ѝ.

За да реши проблема, д-р Христо Симеонов монтирал в двора агрегат за ток.

"Скоро му гледах показанията. За около 5 години, 298 часа не е имало захранване, което е горе долу седмица и половина - две. Нещо такова. Едно, че си плащаме на ЧЕЗ не малки суми. Отделно си е инвестиция в агрегата, в гориво за агрегата и такива неща", казва той.

БНТ: С колко ви се оскъпява така на месец горе долу разходът?

Д-р Симеонов: 15 - 20 литра бензин на месец, което е около 50 - 60 лв.

На генератор разчита и фирмата, в която работи Ивайло Пелов в „Драгалевци”. В район „Витоша” проблемът с тока е от години.

БНТ: Колко инвестирахте в това?

Ивайло Пелов: Трудно ми е да Ви кажа. Сградата е голяма и той също е голям. 60 киловата е. 40 000 лв., мисля че. Генераторът е дежурно захранване и работят компютрите, нещо, което не може да се прекъсва. Два асансьора са включени в генератора, но отоплението не работи на генератор. Както и осветлението.

БНТ: И какво е решението тогава?

Ивайло Пелов: Като загасне токът и е зима, решението е хоум офис. Вкъщи, защото става студено.

От електроразпределителното дружество отказаха да застанат пред камерата ни. В писмен отговор отричат да има увеличение на авариите.

От дружеството твърдят, че през последната година е правена модернизация във всички сателитни селища около София, включително в село Лозен, а в момента се работи в квартал „Драгалевци”.

Според Атанас Найденов прекъсвания на електрозахранването в 21 век са недопустими, а проблемите ще се задълбочат през следващите месеци.

Вижте повече в репортажа на Паулина Найденова

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния забранява носенето на текстилни маски
Румъния забранява носенето на текстилни маски
Пирин трансферира Брахими в Ботев (Пловдив)
Пирин трансферира Брахими в Ботев (Пловдив)