НОВИНИ

Проф. Александрова: Бустерната доза намалява наполовина шанса от инфектиране с Омикрон

bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 08.01.2022
5044
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Бустерната доза ваксина намалява наполовина шанса от заразяване с Омикрон. Това заяви в "Говори сега" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Тя цитира проучвания, които предстои да бъдат публикувани в сп. "Нейчър". Според тях две дози ваксина или преболедуване не предпазват от заразяване с Омикрон. Защита от новия щам имат хората, които са преболедували и след това са ваксинирани с 2 или 3 дози, както и хората, които са си поставили бустерна доза ваксина.

"При Делта варианта тези, които са били неваксинирани, са били с два-три пъти по-голям риск да бъдат инфектирани, докато при Омикрон се оказва, че наистина позициите са изравнени. Това обаче по никакъв начин не отменя значението на ваксините, защото говорим по принцип за инфектиране, а ваксините продължават да пазят по отношение на тежко боледуване и усложнение. " - коментира професор Александрова.

Тя изтъкна, че все още никой не може да се ангажира с прогноза дали вълната от Омикрон ще протече с по-ниска смъртност и по-малко усложнения и у нас, подобно на ЮАР и Западна Европа.

Причина за това е, че в ЮАР населението е съставено в голямата си част от млади и здрави хора, повечето от които са преболедували COVID-19 при предишни вълни. В Западна Европа пък има много висок процент имунизирани.

У нас средната възраст на населението е много по-висока от тази в ЮАР, следователно - има повече хронични заболявания, а процентът на ваксинирани е нисък. Затова тепърва ще стане ясно въздействието на Омикрон.

"Да речем в държави като Гана, Кот д`Ивоар, Мадагаскар - там увеличаването на броя на случаите върви ръка за ръка с увеличаването на смъртните случаи, а това са държави, където процентът на ваксинираните е много нисък." - заяви проф. Александрова.

Според проф. Радостина Александрова COVID-19 няма да изчезне напълно, защото винаги може да намери резерви в природата. Тя обаче е оптимист, че с или без помощта на Омикрон, хората ще добият базов имунитет – по света вече са поставени над 9 млрд. дози ваксини.

Цялото интервю вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Лоренцо Инсиние ще играе в МЛС
Официално: Лоренцо Инсиние ще играе в МЛС
Как се справя Европа с разпространението на Омикрон?
Как се справя Европа с разпространението на Омикрон?