НОВИНИ

"За" и "Против" 300-те лева – размерът на глобите за без маски

против 300 лева ndash размерът глобите без маски
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 24.06.2020
6190
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Разнобой сред парламентарните групи за това дали трябва да се намали размерът на глобата за тези, които не носят предпазни маски на местата, определени с нарочна заповед от здравното министерство.

Според опозицията глобата от 300 лева е непосилна за повечето граждани, а част от управляващите са убедени, че размерът й трябва да се запази.

От ГЕРБ на този етап отказват коментар дали е необходимо преосмисляне на размера на глобата за липса на маска в градския транспорт и други определени от здравния министър затворени пространства, макар именно затова да призова вчера столичният кмет и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, която поиска размерът на санкцията да се свали драстично.

От коалиционния партньор ВМРО обаче са категорични, че глобата от 300 лева трябва да се запази. Д-р Калин Поповски се аргументира пред БНР така: "Хората трябва да знаят, че маската е важна и тя предпазва и околните, и човека, така че тази глоба трябва да остане. Ще плати глобата и премиерът. Това е наистина един добър пример, че законодателството важи за всички".

БСП и ДПС обаче обърнаха внимание, че размерът на глобата е непосилен за повечето граждани.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов допусна, че е възможно намаляването на размера й.

"Наказанието е несъразмерно със самото нарушение. Възможно е да се обмисли по-нисък размер на глобата, но по-важното е превенцията", настоя той.

Депутатът от БСП Кристина Сидорова коментира, че е необходимо намаляване на размера на глобата, макар и не драстично.

"Може би нещо от сорта на 200 лева. По-добре е да бъдат намалени и тези, които наистина получат такава глоба, да могат да я заплатят", категорична бе тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте новия видеоклип на Виктория (ВИДЕО)
Вижте новия видеоклип на Виктория (ВИДЕО)
САЩ доставиха на украинската армия ракети от комплекс "Javelin"
САЩ доставиха на украинската армия ракети от комплекс "Javelin"