НОВИНИ

"За" или "Против": Вендинг машините между интереса на пациента и на фармацевта

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 18.09.2024
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Законопроектът на "Възраждане" за лекарствата скара в студиото на "Денят започва" представителите на Националната аптечна камара и пациентски организации. Той предвижда държавата да финансира откриването на аптеки и автомати за лекарства в областите, общините и населените места, за които е установен недостиг според националната аптечна карта.

Човешко право не е достъпът до лекарства, а достъпът до фармацевтична грижа, заяви в Антон Вълев - председател на УС на Националната аптечна камара. Допълни, че лекарството е средство.

"Средство за фармацевтична грижа може да е съвет, може да е лекарство. Правилно трябва да обърнем парадигмата. Хората имат нужда от обгрижване".

Обгрижването на пациентите не става с машина, категоричен беше Антон Вълев. Показа листовки на медикаменти, в които ясно е записано, че преди употреба на лекарство трябва да се говори с лекар или фармацевт. Как ще говорят с машината, попита той. И предложи следното:

"Преди да се тръгне да се прави каквото и да било законодателство в сферата, който има идея, нека да дойде да говори с бранша. Нашите предложения от години са много прости - тотално нов закон за лекарствоснабдяването, който премахва концепцията, че лекарствата са стока, която се продава. Фармацевтът всъщност предоставя фармацевтична грижа и на базата на тази концепция се прави райониране".

Отрече да има липса на желаещи фармацевти да работят в малките населени места. Проблемът е друг, смята той и той се корени в желанието на общините да плащат на фармацевт минимална заплата.

Пенка Георгиева - председател на пациентските организации "Заедно с теб" не се съгласи с аргументите на Антон Вълев, защото по думите ѝ в малките населени места аптеки масово няма.

"България не е София. Какво правят възрастните хора? Защо фармацевтите извиват ръцете на пациентите и злоупотребяват с морала за сметка на търговските интереси".

Тя попита, ако ви заболи зъб в малко населено място - от къде взимаш обезболяващо? Заяви, че липсата на морал е обявяването в публичното пространство и организирането на протести от страна на фармацевтите, заяви Пенка Георгиева.

"Разбира се, че ще протестираме", отговори й Антон Вълев, ако този законопроект стане закон.

"Вендинг машините в Италия стоят до аптеките. Те не работят през деня, работят вечерта, когато аптеката е затворена. В тях има лекарства, които са без рецепта. Т.е. отговорността за съдържанието на вендинг машините е на аптеката - каквото се сложи - това се ползва", заяви Иван Димитров - председател на Български пациентски форум.

Той допълни, че не вижда проблем това да се случи в България, но контролът трябва така да бъде наложен, че никой да не може да сложи във вендинг машина медикамент, който се изписва с рецепта. Това трябва да бъде ясно на обществото и добави - и на всички политици, които се опитват да вкарват хаос във всичко, което се случва в България.

"Хаосът, който се случва в българското здравеопазване през последните години е проблем на политическата ни класа. Така, че ако държавността реши, че иска да направи възможността българският пациент да може да намира лекарства правилно в райони, в които няма достъп, може да го направи по начина, по който се прави. Не е нужно да измисли топлата вода. Съществува законодателство".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седемзвезден Манчестър Юнайтед се класира за четвъртия кръг на Купата на Лигата
Седемзвезден Манчестър Юнайтед се класира за четвъртия кръг на Купата на Лигата
Спортинг Лисабон започна кампанията си в Шампионска лига с успех над Лил
Спортинг Лисабон започна кампанията си в Шампионска лига с успех над Лил