НОВИНИ

За първи път: Новият председател на НСИ ще бъде избран след конкурс

избират нов председател нси срокът кандидатстване
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:35, 21.04.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Процедура за конкурс на кандидати за председател на Националния статистически институт е обявена със заповед на заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова.

В срок до 16 май кандидатите трябва да представят в деловодството на МС концепция за развитие на дейността на институцията и необходимите документи, удостоверяващи професионален опит.

Определена от вицепремиера по ефективно управление комисия, с участието на изявени специалисти в областта на статистиката и представители на институциите, ще приеме правилата за избор и ще изслуша кандидатите. До десет дни след изслушването комисията ще представи доклад за резултатите от конкурса.

Търсеният профил на кандидатите е български гражданин с минимална образователна степен магистър, с доказан опит в сферата на статистическата наука и практика и в управлението на големи екипи.

Изисква се добро владеене на английски език, умения за обработка и анализ на информация, познания за дигитална комуникация и информационна сигурност. Обявата е качена на правителствения сайт.

За първи път в най-новата ни история се предвижда изслушване и конкурс за председател на НСИ, посочват от Министерски съвет.

Избраният нов подход се практикува в някои страни членки на ЕС – Малта и Ирландия, оценява се високо от Евростат и е в съответствие със заявения от правителството ангажимент за публичност и прозрачност на назначенията. Целта е отварянето на вратите на институцията за ново поколение мениджъри професионалисти, коментират от правителствената пресслужба.

Според Закона за статистиката НСИ осъществява независима статистическа дейност на държавата. Той е със статут на държавна агенция. Ръководи се от председател и трима заместник-председатели за срок от 7 години, но за не повече от два мандата. Те се назначават от министър-председателя.

Националният статистически институт осъществява независима статистическа дейност на държавата, представлява националната статистическа система в Европейската статистическа система и осигурява съответствие на методологията, съдържанието и обхвата на статистическите изследвания с изискванията на Евростат.

Мандатът на настоящето ръководство на НСИ изтече през миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов: Футболистите са виновни за продадения стадион, неспокоен съм
Станимир Стоилов: Футболистите са виновни за продадения стадион, неспокоен съм
Заради системно замърсяване: Спряха работата на ТЕЦ "Марица" 3
Заради системно замърсяване: Спряха работата на ТЕЦ "Марица" 3