Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

За първи път от 20 години - еврото се изравни с долара

bnt avatar logo
от БНТ
07:02, 14.07.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

За първи път от 20 години еврото се изравни с долара, което е и най-ниската стойност на валутата за последните десетилетия

Това се случи за малко, след което еврото се покачи с няколко цента, но въпреки това прогнозите са, че еврото ще се задържи около курса 1 към 1 към долара или дори малко по-малко. Възможно е еврото да падне и под долара, ако е задълбочат трудностите с намирането на изгоден газ за европейските икономики.

Всичко това се случва както на фона на инфлационните, икономически и енергийни трудности на Стария континент и по-специално в Германия, така и на фона на очакванията на анализаторите за рецесия. Именно заради тези очаквания пазарите и борсите реагират и се подготвят за евентуална рецесия, макар все още да не изглежда абсолютно сигурна.

Причините за понижението на еврото – повишенията на лихвения процент от федералния резерв в Щатите направиха така че доларът да се вдигне и да бъде изгоден и сигурен за инвеститорите. Очаква се дори още покачване на лихвените проценти в САЩ, които да придадат на долара още по-голяма стойност.

От своя страна Европейската централна банка държи лихвите отрицателни, което вече оказва своя ефект.

Предстои преразглеждане на лихвите от ЕЦБ, но тяхното евентуално покачване може да окаже негативен ефект върху държавите в лошо финансово състояние на юг– Италия, Гърция, Испания и други. Слабото евро иначе оскъпява вноса. От своя страна това още един път засилва инфлацията и влияе негативно на икономическия растеж.

Остава въпросът дали идва рецесия в Европа, защото на фона на изброените проблеми тя би имала вече крайно лоши измерения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн спечели втори медал от Световните игри в САЩ
Боряна Калейн спечели втори медал от Световните игри в САЩ
Военновъздушните сили прихванаха и приземиха малък самолет нарушител
Военновъздушните сили прихванаха и приземиха малък самолет нарушител