НОВИНИ

За първи път у нас - фестивал на социалното предприемачество

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:53, 16.07.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
първи път нас фестивал социалното предприемачество
Слушай новината

Организатори са от Българския център за нестопанско право. А целта е по-голяма гласност за бизнес идеите със социална кауза и продуктите с добавена стойност. За 11-и път бяха раздадени и наградите от по 10 000 лв. начална инвестиция в конкурса "Най-добър бизнес план на НПО".

Фестивалът продължава и през почивните дни, така че до 18 юли все още имате възможност да дойдете на амфитеатъра пред столичен мол. Играчки, бижута, козметика, биохрани и много други ще откриете на първия по рода си фестивал в подкрепа за трудова реализация на хората с интелектуални затруднения.

"Едно от важните неща в кризата, което научихме беше, че тези социални предприятия, именно защото вътре работят много уязвими групи, на всяка цена са искали да запазят именно работните места на хора и затова те сега имат нужда от много интензивна подкрепа как да се адаптират към новите условия, как да се справят и да минат напред в новите времена", заяви Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право.

С проекта "Мога да работя" са осигурени 100 работни места за хора в неравностойно положение. Награда „Най-добър бизнес план на НПО" получиха три идеи. Едни от победителите са момчетата от фондация "Подобри".

"Нашият бизнес план е да развиваме система от умни контейнери за разделно събиране на отпадъци и целта е да направим това освен социално и финансово устойчиво", заяви Петър Бодуров, председател на фондация "Подобри".

"А самия отпадък, който се генерира от инсталацията, ще допринася финансово към училищните клубове, за да развиват различни екопроекти в училището", поясни Денис Митов, съветник по хардуерни направления, фондация "Подобри".

Останалите победители са "Характер.бг", които подкрепят родителите и младите хора, за да развиват по-добре личностните си характеристики, както и фондация "Конкордия България" за проекта им за магазин за свещи, в който работят младежи в уязвимо положение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съмнения за нередности в Южноцентрално държавно предрпиятие
Съмнения за нередности в Южноцентрално държавно предрпиятие
УЕФА обяви домакините на финалите в Шампионска лига и Лига Европа
УЕФА обяви домакините на финалите в Шампионска лига и Лига Европа