НОВИНИ

За първи път в България излагат за поклонение мощите на Св. Никифор Прокажения в Габрово

първи път българия излагат поклонение мощите никифор прокажения габрово
bnt avatar logo
от БНТ
11:05, 03.06.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

С благословението на Великотърновския митрополит Григорий, за първи път в България ще бъде изложена за поклонение иконата с чудотворните мощи на Св. Никифор Прокажения. Това ще се случи в Габрово на 11 юни (след това и в други градове на епархията), съобщиха от митрополията.

В 9:00 часа сутринта на 11 юни с камбанен звън иконата ще бъде посрещната в храма "Успение Богородично" и ще остане в църквата за поклонение през целия ден. В 18:00 часа, пред иконата с мощите на Свети Никифор Прокажения Чудотворец ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение. За Свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, душевни проблеми, семейни неразбории и множество тежки заболявания. Идването на мощите на светеца е съпътствано от представяне на книгите за неговия живот и чудеса – "Свети Никифор Прокажения Чудотворец" в храма в 18:30 часа. Автор на книгата е атонският монах Симон Светогорец.

Свети Никифор е роден през 1890 година на остров Крит. На 13-годишна възраст се разболява от проказа. Бяга от родния си остров, за да не го заточат на остров Спиналонга, където изолирали прокажените до края на живота им. Отива в лечебница за проказа на остров Хиос, където среща отец Антим, също светец на православната църква. Тук той приема и монашеството. Цял живот Никифор прекарва в молитва и упование в Бога, аскетизъм и търпение. В Гърция го наричат скрит (таен) светец, защото неговите духовни подвизи са били известни на малцина в ограничения му социален кръг в болницата.

42 години той прекарва в лечебницата на Хиос и когато е открито лекарството за проказа, всички болни са преместени в Атина. Предвид напредналия стадий на неговото заболяване, свети Никифор не се е поддал на лечението и е продължил да носи кръста си на безкръвен мъченик. Починал е на 4 януари 1964 година и оттогава обърналите се с молитва към него са получавали помощ.

Чудесата на свети Никифор Прокажения

Хиляди са чудесата по молитвите на Прокажения Чудотворец, за когото малко хора знаят, дори и в родината му Гърция. Авторът на книгата, отец Симон Светогорец, нарича Свети Никифор бързият помощник, заради бързите си чудеса. Той казва, че специфичното за светеца е, че той изпълнява желанията ни мигновено.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха под домашен арест Ивет Стайкова, подсъдима за убийството на баба си - актрисата Виолета Донева
Пуснаха под домашен арест Ивет Стайкова, подсъдима за убийството на баба си - актрисата Виолета Донева
Мъж преби жестоко съпругата си във Враца, нарушавайки ограничителна заповед
Мъж преби жестоко съпругата си във Враца, нарушавайки ограничителна заповед