НОВИНИ

За първи път в света: Венеция ще събира по 10 евро от еднодневните туристи от 1 януари 2023 г.

bnt avatar logo
от БНТ
23:17, 01.07.2022
Чете се за: 02:50 мин.
По света
първи път света венеция събира евро туристите януари 2023
Слушай новината

Венеция ще стане първият град в света, който ще събира входна такса от посетителите. Парите, събрани от схемата, ще бъдат изразходвани за намаляване на сметките за събиране на боклук, плащани от венецианците. За да помогнат за справяне с пренаселеността и да обезкуражат еднодневните туристи, градските власти обявиха в петък, че от януари 2023 г. ще събират от туристите до 10 евро.

От години градът е масово пренаселен, като туристите генерират планини от отпадъци, а тесните пешеходни пътеки на града са задръстени в натоварените периоди.

След въвеждането на таксите посетителите ще трябва да направят предварителна онлайн резервация и да платят между 3 и 10 евро в зависимост от времето на годината. Инспекторите ще патрулират в града и ще имат право да спират туристите и да изискват доказателство за плащане. Неплащането онлайн ще се наказва с глоба до 300 евро.

Парите, събрани от схемата, ще бъдат изразходвани за намаляване на сметките за сметосъбиране, плащани от венецианците, които са по-високи от тези в съседните градове.

Жителите и хората, които идват на гости при тях, както и туристите с резервация за нощувка в хотел ще бъдат освободени от такса смет и ще могат да изтеглят сертификат, който да докаже, че не трябва да плащат. Други градове, засегнати от масовия туризъм, ще следят отблизо дали пионерският модел на Венеция ще проработи.

Снимки: БГНЕС

Симоне Вентурини, ръководител на туристическия отдел на града, заяви на пресконференция в петък, че мярката е "наистина революционна", но предупреди, че може да отнеме време и корекции, за да заработи системата перфектно.

"Знаем, че като първия град в света, който прави това, би било арогантно да мислим, че всичко ще работи перфектно. Не казваме, че сме разрешили всички проблеми на свръхтуризма или че имаме вълшебното решение. Ще го подобряваме постоянно".

Микеле Зуин, ръководител на бюджета на града, заяви, че таксата има за цел да демотивира посетителите в натоварените часове, за да създаде по-добри туристически потоци. Градът остава отворен, увери той.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две попадения в продълженията донесоха титлата на Англия от Евро 2022 за юноши до 19 години
Две попадения в продълженията донесоха титлата на Англия от Евро 2022 за юноши до 19 години
Волейболистите ни до 18 години сразиха Сърбия за място във финала на Балканиадата в Нови Сад
Волейболистите ни до 18 години сразиха Сърбия за място във финала на Балканиадата в Нови Сад