НОВИНИ

За пореден път вандали повредиха асансьор на надлеза в кв. "Аспарухово" във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 09.05.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

За пореден път вандали са повредили единия от асансьорите на пешеходния надлез във варненския квартал "Аспарухово". Засега устройството не може да бъде ремонтирано, защото частите са от чужбина. Така хората с увреждания и майките с колички са принудени да пресичат платното на пътя.

Пешеходният надлез в квартал "Аспарухово" има три асансьора и често поне един от тях е повреден от вандали. Последният набег е от края на април. Хулиганите са изкъртили вратата на съоръжението с ритници, унищожили са и част от повдигащия механизъм. Повреденият асансьор затруднява придвижването на хората с двигателни увреждания и на майките с детски колички.

Асансьорът е обезопасен, но няма да работи още дни наред.

"Смениха частите, които са в момента налични, но има неща, които трябва да пристигнат от чужбина и затова с още няколко дни ще се забави отремонтирането на асансьора", обясни кметът на район "Аспарухово" Ивайло Маринов.

Хората с двигателни увреждания, за които стъпалата на надлеза са непреодолима бариера, са принудени да пресичат четири пътни платна, за да преминат на отсрещната страна. Близки пешеходни пътеки няма.

"Говорили сме многократно с община Варна да се измисли вариант, но към момента не е предвидено да се направят пешеходни пътеки", каза още Маринов.

Според кмета на район "Аспарухово" решение на проблема е поставянето на видеокамери както на пешеходния надлез, така и на възлови места в квартала. Тази идея е подкрепена от живеещите в "Аспарухово" с подписка, която ще бъде внесена в община Варна.

Репортер: Надежда Сутрева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френските железници пускат високоскоростен влак между Мадрид и Барселона
Френските железници пускат високоскоростен влак между Мадрид и Барселона
Нови сблъсъци и десетки ранени в Източен Йерусалим
Нови сблъсъци и десетки ранени в Източен Йерусалим