НОВИНИ

За пръв път от 10 години: Българска делегация посети Осло

пръв път години българска делегация посети осло
bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 13.06.2024
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Първо българско посещение на високо равнище в норвежката столица Осло от над 10 години и първо на ниво министерство на туризма от създаването му през 2014 г.

В Осло заместник-министър Ирена Георгиева се срещна със заместник-председателя на парламентарната асамблея на НАТО Свере Мирли.

"България предлага възможности за различен вид туризъм – културен, винен, кулинарен, екотуризъм в автентични малки селища във вътрешността на страната ни и това би било изключително интересно преживяване за потенциалните туристи от Норвегия".

Това заяви заместник-министър Ирена Георгиева на среща със заместник-председателя на парламентарната асамблея на НАТО и член на комисията по бизнес и индустрия Свере Мирли. Срещата е част от програмата за посещението на заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева в Осло, Норвегия.

По време на разговора беше обсъдено поддържането на активен двустранен диалог между България и Норвегия не само в областта на туризма, сектор, който крие голям потенциал, но и във всички области на взаимен интерес. Подчертан бе и фактът, че през 2026 година ще бъдат отбелязани 120 години от установяването на дипломатически отношения между България и Норвегия, а през месец май 2021 г. в Осло е открита Българо-норвежка бизнес камара и разчитаме много на по-активните контакти между бизнесите на двете държави.

Норвегия, наред с Германия и Австрия, е сред страните, които могат да дадат висока добавена стойност на българския туристически продукт, особено в сегмента му за СПА и медицински туризъм. През 2023 г. страната ни е посетена от близо 50 000 норвежки туристи, което е 75% ръст спрямо 2022 г. и с това е достигнато нивото отпреди пандемията от COVID-19.

По-късно зам.-министър Георгиев разговаря и с вицепрезидента на норвежката изпълнителна агенция която отговаря за разпределението на фондовете по норвежкия финансов механизъм - "Innovation Norway".

Ръководството и представители на Българския съюз по балнео и спа туризъм направиха презентация на уникалните условия за спа туризъм в България през всичките 4 сезона на годината.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поискаха 5 години затвор за Карло Анчелоти в Испания
Поискаха 5 години затвор за Карло Анчелоти в Испания
Автобус, пълен с деца, се сблъска с такси край гара "Пионер"
Автобус, пълен с деца, се сблъска с такси край гара "Пионер"