НОВИНИ

Забрана на електронни цигари на закрито?

Организации настояват за ограничения

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 07.10.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Снимка: pixabay.com
Слушай новината

Електронните цигари да бъдат забранени на закрити обществени места. За това настояват от организацията "България без дим" и предлагат забраната да включва също наргилета и нагреваеми продукти. Правителството вече предложи да не се продават електронни цигари с вкус. Ако тези идеи бъдат приети, изделията няма да се предлагат в магазини и сайтове от 1 януари догодина.

Забраната за продажба на цигари на непълнолетни масово не се спазва, установи проверка на БНТ

През последната година все повече непълнолетни масово купуват заместващи цигарите изделия с високо съдържание на никотин. Организацията "България без дим" от години настоява електронните устройства да бъдат забранени на закрити обществени места, каквато практика вече има в Ирландия, Франция и Скандинавските страни.

"В момента предстои обсъждане на повишаването на акцизите на тези изделия, които не съдържат даже никотин в тях, което е много разумно, защото и малките деца се опитват да копират това и използват такива устройства. Това може би ще влезе чрез промени в закона за здравето. За сега сме го предложили само на министерството на здравеопазването имали сме и разговор с заместник министри", каза д-р Гергана Гешанова.

Основният проблем при електронните изделия са ароматизаторите, които водят до висок риск от белодробни и сърдечно съдови заболявания.

"Тези млади хора живеят в мит, че те са безвредни. Когато нагрее батерията, всички тези токсични вещества се изпаряват и се приемат в дихателната система. В последно време обаче се продават вейпове, които са със синтетично вещество, което е подобно и аналогично на тетрохидроканабинола, който влияе много силно на централната нервна система", обясни д-р София Ангелова - пулмолог.

В момента забрана за пушене на електронни цигари има в градския транспорт, метрото, както и в голяма част от авиокомпаниите.

"Аз съм против пушенето на цигари на закрити места, защото чисто от здравословна гледна точна е по-добре хората да не пушат", коментира Методи Недев.

"Както са забранени обикновените цигари и електроните не е редно да се пушат", отбеляза Ана Методиева.

"Трябва наистина много сериозни санкции, но не знам това как би се случило. Успех на тези, които биха се заели с това нещо", смята Милена Алексова.

Проучване на Националния център за обществено здраве показва, че в България 46% от жените и 41% от мъжете ползват тези устройства.

Автор: Тереза Кънчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана и ЦСКА ще спорят във финала на традиционния мемориален турнир за Купа "Борис Гюдеров" в Перник
Монтана и ЦСКА ще спорят във финала на традиционния мемориален турнир за Купа "Борис Гюдеров" в Перник
Най-старата и най-пълна еврейска Библия е в Израел (Снимки)
Най-старата и най-пълна еврейска Библия е в Израел (Снимки)