НОВИНИ

Забраниха миенето на тераси с питейна вода в Хасково

забраниха миенето тераси питейна вода хасково
bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 12.08.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

В Хасково от днес е забранено ползването на питейна вода за напояване, миене на улици, коли и балкони. Заповедта на кмета на общината Станислав Дечев важи до второ нареждане и е заради чувствително намаляване на нивото на водоизточниците.

Само преди дни от ВиК призоваха гражданите да бъдат пестеливи, тъй като трайно намалява общият водочерпен дебит от съществуващите съоръжения. Причините са във влошаващите се климатичните условия и засушаването през последните 5 години.

Междувременно градът за малко не мина на воден режим, след като вчера доставчик на електроенергия от свободния пазар поиска от EVN да спре захранването към обекти на водното дружество заради неизплатени суми. Часове след като бе направена заявката, тя бе отменена. Оказа се, че проблемът ще се реши със заем от "Български ВиК холдинг".

От ВиК-Хасково, което е 100% държавно дружество, съобщиха, че разговори за отпускане на заем от холдинга се водят от края на април. Финансово подпомагане е необходимо заради временни затруднения, предизвикани от покачването на цената на тока. След процедурата и посещение на представители на холдинга в Хасково се стигнало до подписването на договор за заем. Става въпрос за 3 млн. лв., с които да се покрият дълговете за ток и за такси към Басейнова дирекция. Заради открития уран над нормата преди години, дружеството е принудено да прави харчове и за проби и изследвания. Проблемът с урана се реши, но на водата се прави перманентен мониторинг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина дългогодишният служител на БНТ Боряна Елимова
Почина дългогодишният служител на БНТ Боряна Елимова
Променят методиката за определяне на линията на бедност у нас
Променят методиката за определяне на линията на бедност у нас