Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Забраниха опасни бебешки възглавници и чесалки за зъби заради риск от задушаване

Спрени от продажба са и меки играчки  

bnt avatar logo
от БНТ
10:16, 23.09.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
семейството бнт увеличи едно бебе
Слушай новината

Осем модела бебешки възглавници за самостоятелно хранене са забранени в страните от Европейската общност, съобщават от онлайн платформата „Ние, потребителите“, като се позовават на актуалния бюлетин на системата за ранно предупреждение на опасни нехранителни продукти Safety Gate.

Продуктите могат да причинят задушаване на детето, тъй като мрежата за поставяне на бутилката за хранене без асистенция от страна на възрастен не е в състояние да осигури контрол върху потока на течността. Така съдържанието в шишето ще продължи да тече, дори ако детето не поглъща течността, което създава сериозен риск от задавяне и задушаване.

По-голямата част от тези модели са със страна на произход Китай, а останалите идват от неизвестна държава. Продават се чрез AliExpress и други сайтове за международна търговия.

Забранени за продажба са и два модела бебешки чесалки за зъби с номера BBOPE-12-P и BBOPE-21-L на бранда Danbar и отново с произход Китай. Опасността при тях е, че верижката може да се разпадне на малки части и при поглъщане от детето да предизвика задушаване. Артикулите са изтеглени от пазара и от крайните потребители.

Меки играчки с наименованието Peluche veilleuse на бранда Choux Bidou във формата на пингвин, еднорог, мишка и лисица също са спрени от продажба. Те имат функцията на нощна лампа, която се захранва от клетъчни батерии. Могат да бъдат отличени по артикулния им номер 564384 и баркод 3491955643843. Опасността идва от обстоятелството, че шевовете на играчката не са достатъчно надеждни и детето може да получи достъп до пълнежа и до поставеното вътре електронното устройство.

Спряна от продажба е и детска игра мини ферма, която се състои от поставени в картонена кутия 12 елемента, от които детето може да направи различни постройки. Рискът при нея е, че материалът лесно се разпада на малки части с висок магнитен поток. При поглъщане от детето и попадане в организма му, те лесно могат да се привлекат и да прилепнат едно към друго, което да доведе до запушване на червата или перфорация. Те, както и меките играчки, не отговарят на Директивата за безопасност на детските играчки и на европейския стандарт EN 71-1.

Предприети са мерки по изтеглянето на продуктите от пазара и унищожаването им, както и по предупреждаването на потребителите за рисковете.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мира Добрева е у дома след спешна операция в "Пирогов"
Мира Добрева е у дома след спешна операция в "Пирогов"
Керълайн Долахайд и Мария Сакари ще спорят за титлата на турнира в Гуадалахара
Керълайн Долахайд и Мария Сакари ще спорят за титлата на турнира в Гуадалахара